Share

INZKO: POGINULI NA PROKOŠKOM JEZERU NIKADA NEĆE BITI ZABORAVLJENI

Pripadnici OHR-a i UN-a izgubili su život u službi mira, radeći na rekonstrukciji BiH  i oni nikada neće biti zaboravljeni, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko, prisjećajući se 21. godišnjiice helikopterske nesreće na Prokoškom jezeru.

 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko prisjetio se danas, 21 godinu nakon tragične smrti dvanaest zvaničnika OHR-a i UN-a koji su poginuli u helikopterskoj nesreći na Prokoškom jezeru blizu Fojnice, tog tragičnog događaja.

Podsjetio je da su oni izgubili život u službi mira, radeći na rekonstrukciji Bosne i Hercegovine i na osiguranju trajne stabilnosti i reintegracije ove zemlje, te je istaknuo da oni nikada neće biti zaboravljeni.

– Danas im odajemo počast ponovo naglašavajući snažnu i nepokolebljivu privrženost međunarodne zajednice BiH, kao mirnoj i suverenoj državi koja stoji čvrsto na putu evropskih integracija – kazao je Inzko, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Helikopterska nesreća dogodila se 17. septembra 1997. u blizini Prokoškog jezera, koje je udaljeno 23 kilometra od Fojnice. Helikopter je tog dana letio prema Bugojnu i sjevernoj Bosni kojim su na sastanak s bh. vlastima putovali visoki međunarodni dužnosnici. Zbog guste magle helikopter je udario u obližnje brdo i tada su svi putnici smrtno stradali.

Među poginulima je bio i tadašnji zamjenik visokog predstavnika Gerd Wagner. Osim Wagnera, poginuli su Leah Melnick, Charles Morpeth, Thomas Reinhardt, Jurgen Schauf, Livio Beccaccio, Andrzej Buler, David Kriskovich, William Nesbitt, Marvin Padgett, Georg Stiebler i Peter Backes.

Komentari