Share
JAJCE: OBILJEŽEN DAN EVROPE, PREDSTAVLJENO EVROPSKO I BH. KULTURNO NASLIJEĐE

JAJCE: OBILJEŽEN DAN EVROPE, PREDSTAVLJENO EVROPSKO I BH. KULTURNO NASLIJEĐE

Evropska godina kulturnog nasljeđa odredila je Jajce, grad sa 30 kulturno istorijskih spomenika u srcu BiH, kao mjesto centralne proslave Dana Evrope u našoj zemlji. Kulturno nasljeđe evropskih zemalja predstavljeno je danas kroz kulturno zabavni program i kulinarsko umijeće profesionalnih kuhara i učenika devet srednjih škola.

Tema ovogodišnjeg Dana Evrope je “2018. evropska godina kulturnog nasljeđa”, saopšteno je iz EU info centra, uz napomenu da je Jajce grad sa 30 nacionalnih spomenika kulture.

U velikom kulinarskom šou koji je upriličen danas u parku “Pliva” u Jajcu učestvovali su učenici iz  devet škola iz BiH, ali i slavni šefovi kuhinje Maria Tolmina Ciriello iz Italije i Constantin Turculet iz Rumunije.

Evropsko kulturno nasljeđe glavni je motiv ovogodišnje proslave Dana Evrope. Bogat kulturno umjetnički program isticao je prije svega bosanskohercegovačku, a potom i kulturu evropskih naroda. Jajce je za šefa Delegacije Evropske komisije u našoj zemlji bilo logičan izbor za mjesto proslave.

“Jajce je u srcu ove zemlje i prirodno je da je izabrano za mjesto proslave. Istovremeno je puno kulturnog nasljeđa koje ove godine  posebno  obilježavamo na dan Evrope, a u ovom gradu je preko 30 kulturno-istorijskih znamenitosti, rekao je Lars Gunar Vigemark ef delegacije Evropske komisije u BiH.

Imajući u vidu da je ovogodišnja poruka evropsko kulturno nasljeđe znamo da Jajce obiluje tim nasljeđem dakle ovo bi trebala biti svojevrsna potvrda i priznanje Jajcu da smo jedan od vodećih gradova u BiH”, kaže Edin Hozan, gradonačelnik Jajca.

U poslijepodnevnim časovima održana je i prezentacija kulturno istorijskog nasljeđa Jajca kao dijela zajedničkog bh i evropskog nasljeđa. Istovremeno je razmatran njegov uticaj na turizam, kreiranje radnih mjesta i osnivanje malih preduzeća.

Kulminacija obilježavanja dana Evrope bila je u 20 sati kada je projektovana zastava EU na velikom jajačkom vodopadu uz rok verziju Ode radosti koju su izveli muzičari “Mostar rok škole”.

Komentari