Share

Na suđenju Oriću i Muhiću: Radivoje Ostojić pobio tvrdnju ključnog svjedoka optužbe

Odgovarajući na pitanje Nasera Orića, ovaj svjedok je kazao da je kuću Rakića sve vrijeme trajanja borbi kontrolisala Vojska RS-a.

Čitanjem optužnice danas je u Sudu BiH počelo obnovljeno suđenje ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, optuženima za ratni zločin na području Srebrenice i Bratunca.

I dok je tužilac Miroslav Janjić ostao kod ranije iznesene uvodne riječi, odbrane optuženih su naglasile da će takozvanog zaštićenog svjedoka O-1 suočiti sa svim kontradiktornostima u njegovim ranijih iskazima koji se razlikuju, kako međusobno, tako i sa svjedočenjem svih drugih svjedoka i Tužilaštva i odbrane.

Nako toga saslušan je Radivoje Ostojić, nekadašnji pripadnik Vojske RS-a i to na okolnosti akcije na Zalazju u julu 1992. godine, o čemu je svjedočio i tokom prvostepenog postupka. Svjedok je ponovo ispričao kako su borbe na Zalazju počele u jutarnjim satima i da su trajale sve do popodnevnih sati. Srpske snage su jedno vrijeme pružale otpor, ispričao je svjedok, nakon čega su se on i nekoliko pripadnika VRS povukli u potkrovlje kuće Dragana Rakića.

Neko vrijeme su se na tavanu pritajili, a kasnije su kroz razbijeni crijep vidjeli vojnike u maskirnim uniformama i nižeg čovjeka koji u ruci drži megafon i čulo se da kaže da su pale i Sase.

Šta se kasnije dešavalo svjedok nije znao reći jer je, kaže, pao u nesvijest ili je zaspao, budući da je taj dan dvaput ranjen.

Svjedok kaže da ga je kasnije probudio Veljko Srbin, ali je tada već bio mrak, a kuća u kojoj su bili je gorjela. Uspjeli su se spustiti s tavana i pobjegli su niz Ažlički potok.

Optuženi Orić pitao je svjedoka da li su vojnici Armije RBiH koji su napadali iz pravca Likara morali proći pored njih da bi došli do groblja na Zalazju, na šta je svjedok odgovorio potvrdno. Odgovarajući na Orićevo pitanje, svjedok je kazao da je kuću Rakića sve vrijeme trajanja borbi kontrolisala Vojska RS-a. S tim je i ovaj svjedok ponovo pobio tvrdnju ključnog svjedoka O-1, na čijem iskazu se i zasniva optužnica, a koji je tvrdio da je u kući Rakića bilo Orićevo komandno mjesto.

Suđenje se nastavlja 24. septembra za kada je planirano da tužilac sasluša zaštićenog svjedoka O-1.

Komentari