Share

PODJELA BAJRAMSKIH PAKETIĆA U BIJELJINI

Danas smo prvi put ovakvim i sličnim povodom bili u gradu Bijeljini koji je preživio genocid i koji živi i diše idalje. U Bijeljini su ubistva i upad Arkanovih zločinaca počeli u Aprilu 92. god. a pojedinačna i prije. Poznate su nam svima slike iz Bijeljine nastale u Aprilu mjesecu 1992. godine!

Za Bijeljinu smo se odlučili ove godine nakon što smo pitali za prijedlog grada ili mjesta brata Avdu Huseinovića, koji nas je kasnije i uputio na kontakt psobu, inače Predsjednika Preporoda u Bijeljini, gospodina Mirzu Junuzovića s kojim sam dogovorio bio sve detalje i da za Bijeljinu dostavimo 75 bajramskih paketića.

Danas su nas nakon Mirze, kasnije u Mektebskom Centru dočekali i pridružili nam se i, Samir ef. Camić i Mirsad ef. Okanović.

U sklopu Mektebskog centra nalazi se odbanište koje broji 20 djece, dok mektebsku nastavu pohađaju djeca njih ostalih 50 koji su uzrasta osnovne škole. Danas su na podjeli paketića bila prisutna djeca iz obdaništa i oko 30 učenika polaznika mektebske nastave koji su došli nakon nastave u osnovnim školama da preuzmu bajramske paketiće. Ostali su danas bili u drugoj smjeni u školi te je bilo nemoguće osigurati da svi dođu. Tako smo ostatak paketića ostavili u Mektebu pa ce druga grupa osnovaca doći naredni dan po njih.

I ovaj put, bilo je puno srce gledati djecu koja na braniku Bosne brane svoju Domovinu i svoj identitet a tako i svoj maternji BOSANSKI jezik čak iako su nesvjesna u potpunosti.

Akcija je ovaj put zaista bila teška i jedva je sakupljen novac jer na ovom profilu ima samo oko 1500 prijatelja dok na mom oficijelnom profilu ima preko 8000 prijatelja i pratitelja i velika je razlika, ali ok. Priča je ispoštovana i djeca su obradovana i četvrti dan Bajrama im je uljepšan ali im je i ovim putem dato do znanja da nisu sami i da neko misli na njih i poštuje njihovu žrtvu.

Naredni kurban Bajram takođe ukoliko budete željeli možemo izabrati opet neko novo mjesto na dijelu okupiranog teritorija naše Domovine.

Hvala svima onima koji su učestvovali u ovoj priči, hvala svima koji su donirali, koji su podržali, koji su usrećili ovu dječicu. Nije nam bilo mrsko voziti tri i pol sata od Sarajeva do Bijeljine i opet od Bijeljine tri i pol nazad, zbog samo 45 minuta provedenih sa djecom u podjelom paketića. Ovi paketići imaju svoju misiju, svoju čar i draž i to se vidi na licima djece. Hvala vam od sveg srca u moje ime, u ime djece, vaspitačica, uposlenika, efendija, roditelja i svih drugih koji su danas svjedočili ovoj priči.

Nakon paketića izrazili smo želju da obiđemo šehidski dio mezarja u Bijeljini, koji svjedoči o počinjenim zločinima i genocidu u ovom gradu tokom agresije na RBiH 92-95. god!

Hvala vam svima…  AntiDayton pokret

Nihad Aličković
AntiDayton pokret

Komentari