Share

POSLJEDICE NEVREMENA U FOČI, VLASENICI, HAN PIJESKU,…

Zbog nevremena i jakog vjetra, u Vlasenici je proglašena vanredna situacija, saopštila je Služba za odnose sa javnošću ove opštine.

“Za vrijeme trajanja vanredne situacije građani su dužni da uklone svoje automobile sa uzbrdica, ispod drveća i drugih potencijalno opasnih mjesta, te da obezbijede predmete na terasama, kao i sve druge predmete koji mogu da izazovu opasnost. Vozačima se savjetuje da bez prijeke potrebe ne kreću na put, te da koriste zimsku opremu i brzinu kretanja prilagode uslovima na putu”, navedeno je u saopštenju.

Upućen je i apel stanovnicima Vlasenice da ne izlaze iz kuća bez prijeke potrebe, te da se ne izlažu opasnosti popravljajući krovove za vrijeme trajanja udara vjetra.

Opštinski Štab za vanredne situacije odlučio je da u vrijeme trajanja vanredne situacije bude obustavljena nastava u školama, a neće raditi ni vrtić “Prvi koraci”.

Štab je objavio i brojeve telefona dežurnih službi na koje građani mogu da pozovu u slučaju opasnosti po živote ljidi i materijalna dobra.

Hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je narandžasto upozorenje zbog pojačanog vjetra, a jaki olujni udari na području Vlasenice očekuju se i tokom noći i sutra.

Kneževo: Vanredno stanje – struje nema više od 30 sati

U Kneževu je zbog posljedica nevremena i jakog vjetra proglašeno vanredno stanje i prekinuto redovno snabdijevanje električnom energijom, rekao je Srni načelnik opštine Goran Borojević.

Borojević je rekao da je vjetar rušio stabla i da električne energije nemaju više od 30 sati.

“Pitanje je kada će doći struja. Prema našim informacijama, radnici elektrodistribucije su na terenu i otklanjaju kvarove na dalekovodima”, naveo je Borojević.

Kneževo, foto: RTRS

On je rekao da je nastava u lokalnoj osnovnoj školi prekinuta, te da su skraćeni časovi u Srednjoškolskom centru.

Prema njegovim riječima, uklonjena su srušena stabla koja su blokirala put Kneževo-Banjaluka.

“To smo uspjeli uz pomoć preduzeća koje održava puteve, Civilne zaštite i privrednika. Međutim, i dalje postoji rizik od padanja stabala, pa smo u pripravnosti”, napomenuo je Borojević.

On je dodao da je jak vjetar uzrokovao i mnogo oštećenja na objektima, te da će u narednom periodu biti više informacija o šteti.

“Poruka stanovnicima je da budu strpljivi, jer nadležne ekipe rade na otklanjanju kvarova i blokada”, rekao je Borojević.

On je dodao da je snabdijevanje vodom u Kneževu, za sada, uredno.

Han Pijesak bez vode i struje

Kompletno područje opštine Han Pijesak od sinoć je bez električne energije zbog nestanka struje na dalekovodu Zalukovik usljed snježnog nevremena, rekla je Srni šef opštinskog Štaba za čišćenje lokalnih puteva Zora Gašević.

Građani su bez električne energije ostali sinoć od 22.00 sata, a od jutros i bez vode zbog prekida napajanja crpnih pumpi na izvorištima Kraljeva gora i Štekavac.

Gašević kaže da je lokalna putna mreža na području opštine Han Pijesak juče uglavnom očišćena, dok su na nekim područjima, kao što su selo Džimrije, Karaula i put ka izvorištu Kraljeva gora, prinuđeni danas ponovo čistiti snijeg koji je nanio vjetar.

Mehanizacija će danas čistiti puteve prema udaljenim selima Rubinići, Kape, Krivače i nekoliko sela do Gođenja.

Problemi u elektrosnabdijevanju u opštini Krupa na Uni

Rukovodilac Elektrodistribucije Novi Grad Vanja Bajić rekao je da je kvar na dalekovodu Blatna nastao nakon što je na mrežu pao krov sa društvenog doma u Rudicama, zbog čega su bez struje Krupa na Uni i veći dio podgrmečkih sela.

Zbog kvara na trafo-stanici, od juče poslijepodne bez struje su dijelovi više banjalučkih naselja. Iz Elektrokrajine je saopšteno da bi kvarovi trebalo da budu otklonjeni tokom dana, prenosi RTRS.

Foča: Dalekovod “Buk Bijela” bez napona, radnici “Elektrodistribucije” na terenu

Veliki dio opštine Foča je bez struje, a kvarove je izazvao snijeg koji je padao prethodnog vikenda, potvrđeno je u fočanskoj “Elektrodistribuciji”.

Bez napona je dalekovod “Buk Bijela” koji strujom napaja sva sela od Buk Bijele do Tjentišta i Vrbnice, kao i dalekovod “Čelebići”, zbog čega je bez struje veliki broj sela na području od Zavaita do Čelebića.

Struju nemaju ni stanovnici na području Miljevine, zatim Kozje Luke, Trnovače, Kuta i Baljevog polja.

Električari su juče uspjeli da saniraju kvarove na dalekovodu “Kmur” i da obezbijede struju za Brod na Drini.

Električne energije nestajalo je i u Lazarevu, ali je kvar brzo saniran.

Kao i početkom prošle sedmice, kvarove su izazvali težak snijeg i oborena stabla, a radnici “Elektrodistribucije” su na terenu i ulažu velike napore da osposobe dalekovode, saopšteno je iz te kompanije.

Komentari