Share
SAD: AKTIVNO VIŠE OD STOTINU POŽARA

SAD: AKTIVNO VIŠE OD STOTINU POŽARA

U Sjedinjenim Državama izbilo je šest novih, velikih šumskih požara, tako da sada bjesni više od stotinu vatrenih stihija. Vlasti strahuju od novih požara, koje bi mogli izazvati udarci munja na suhom terenu, usljed visokih temperatura.

Prema podacima Nacionalnog Centra za koordinaciju rada agencija, više od 30.000 ljudi, uključujući vatrogasce iz svih krajeva Sjedinjenih Država i skoro 140 iz Australije i Novog Zelanda, bori se protiv požara koji su do sada uništili više od 1,6 miliona hektara zemljišta.

“Očekujemo pojave novih požara”, rekao je meteorolog iz Centra za predviđanje oluja pri Nacionalnoj meteorološkoj službi u Oklahomi.

Prema njegovim riječima, takozvane suhe oluje koje sa sobom nose udare munja, ali vrlo malo kiše, najavljene su u dijelovima Stjenovitih planina. Na sjeverozapadu Sjedinjenih Država također su povoljni vremenski uslovi za širenje požara, zbog jakih vjetrova i relativno niske vlažnosti.

Požari su zahvatili savezne države od Vašingtona do Novog Meksika, a najteže je pogođena Kalifornija.

Osam osoba poginulo je u požaru “Kar” nedaleko od Redinga, na sjeveru Kalifornije. U tom požaru uništeno je 198.873 hektara zemljišta i skoro 1.100 kuća.

Na oko 160 kilometara jugozapadno od požara “Kar”, oko 3.500 vatrogasaca bori se sa požarom “Mendosino” u kojem je uništeno 328.226 hektara zemljišta. Ovaj požar od jučer je i zvanično najveći ikad zabilježen požar u Kaliforniji.

Komentari