Share
Udruženje sudija u FBiH pozvalo Milana Tegeltiju da podnese ostavku

Udruženje sudija u FBiH pozvalo Milana Tegeltiju da podnese ostavku

Udruženje sudija u Federaciji BiH (USFBiH) pozvalo je danas predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milana Tegeltiju da odmah podnese ostavku na mjesto predsjednika i člana VSTV-a, saopšteno je iz tog udruženja. Uslijedilo je to zato što Udruženje ocjenjuje neprihvatljivim Zaključke usvojene na sjednici VSTV-a 26. oktobra, a posebno zaključak broj 5. koji Udruženje sudija u FBiH smatra skandaloznim.

Udruženje, istovremeno, zahtjeva od VSTV-a da spomenute zaključke stavi van snage na prvoj narednoj sjednici.

“Pozivamo predsjednika VSTV-a da, ako iskreno želi uspjeh pravosuđu Bosne i Hercegovine o čemu svakodnevno govori, odmah podnese ostavku na mjesto predsjednika i člana VSTV-a, s obzirom na to da je izgubio povjerenje najvećeg broja članova pravosudne zajednice i javnosti. Svako dalje postupanje, aktivnosti i javni istupi predsjednika VSTV-a još više će urušavati ugled, autoritet i integritet VSTV-a i pravosuđa u cjelini” navodi se u saopštenju Udruženja sudija u Federaciji BiH.

U saopštenju se posebno potencira pomenuti zaključak broj 5. VSTV-a kojim se predlaže dopuna člana 44. Zakona o VSTV-u u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije i tužioca, bez provedenog disciplinskog postupka.

“VSTVBiH ovakvim zaključkom direktno ugrožava osnovni princip nezavisnosti sudija radi čega su sudije ovog udruženja izgubile povjerenje u sve članove Vijeća, te predlažemo da svi koji su podržali zaključke, podnesu ostavke na mjesto člana Vijeća iz moralnih i profesionalnih razloga”, navodi USFBiH u saopštenju za javnost.

Udruženje sudija u Federaciji BiH je iskoristilo ovo obraćanje javnosti da ukaže i na, kako se navodi, neprimjerene medijske istupe predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije.

“USFBiH smatra neprimjerenim medijske istupe predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije koji se tokom nekoliko zadnjih dana bavio optuživanjem medija koji, prema njegovom mišljenju, prave afere članovima Vijeća, prave sliku i tumače odluke sa namjerom da se stvori haos, kao i dijelom pravosudne zajednice koji je osudio navedene zaključke, navodeći ‘da se radi o problemu pogrešne interpretacije i zlonamjernoj komunikaciji koja je išla od retrogradnih struktura, čak i iz pravosuđa i oko pravosuđa'”, precizira se u saopštenju.

U vezi s istupima predsjednika VSTV-a, Udruženje primjećuje “da je ovo najbrutalniji način prijetnje i obračuna s neistomišljenicima i nemogućnost suočavanja s vlastitim pogreškama, bez imalo moralne odgovornosti za posljedice vlastitog djelovanja”.

USFBiH je stava da predsjednik VSTV-a BiH sve svoje pogreške skriva iza principa nezavisnosti, smatrajući da je VSTV sa njim na čelu nedodirljiv, a u cilju izbjegavanja bilo kakve kritike i kontrole njegovog rada.

“Javni istup predsjednika VSTV-a na TV1 i vokabular kojim se koristio u debati s uglednim sudijom i ranijim predsjednikom VSTV-a Brankom Perićem, govoreći mu pred milionskim auditorijem da laže, špekuliše itd., bez imalo poštovanja prema starijem kolegi i predsjedniku VSTV-a pod čijim je predsjedavanjem VSTV stekao ugled i poštovanje pravosudne zajednice, na najbolji način oslikava osobine predsjednika VSTV-a kakve ne bi trebao imati jedan predsjednik”, navode iz Udruženja sudija u Federaciji BiH.

Nadalje, USFBiH, kao najmnogobrojnije udruženje koje broji više od 400 članova, u saopštenju primjećuje “da ugled, autoritet, integritet i dignitet VSTV-a je naglo opao dolaskom aktuelnog predsjednika VSTV-a i smatra da se dalje urušava”.

Komentari