Share
UHAPŠEN HAMDIJA ABDIĆ TIGAR I JOŠ ČETIRI OSOBE

UHAPŠEN HAMDIJA ABDIĆ TIGAR I JOŠ ČETIRI OSOBE

Hamdija Abdić Tigar uhapšen je jutros u Bihaću zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića. Hapšenje je izvedeno po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bihać. Pripadnici Federalna uprave policije pretresaju na području Unsko-sanskog kantona više objekata.

Osim hapšenja Hamdije Abdića, policijski službenici su prema Naredbi Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona, uhapsili u Bihaću i osobu K. D. (1968. god.) i J. T. (1962. god.), te dvije osobe iz Cazina incijala E. K. (1968.god.) i R. B. (1958. god.). Svi oni se sumnjiče da su 9. marta 1995. godine u mjestu Ostrožac, općina Cazin, ubili tadašnjeg general-bojnika HVO-a, Vladu Šantića.

Hamdija Abdić Tigar je bio komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, a trenutno je vijećnik Stranke demoktaske akcije (SDA) u Gradskom vijeću Bihaća.

Uhapšene osobe bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužiteljstvu u Bihaću.

General Vlado Šantić, koji je tokom rata komandovao jedinicama HVO-a na području Bihaća, vodi se kao nestala osoba od 8. marta 1995. godine. Šantić je posljednji put viđen u večernjim satima u hotelu “Sedra”. Odatle su ga odveli pripadnici jedinice kojom je komandovao Hamdija Abdić, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Istraga o nestanku generala Šantića vođena je u dva navrata, 1995. godine, te 2006. godine kada je slučaj preuzela Federalna uprava policije, a zatim je slučaj ponovno vraćen Kantonalnom tužiteljstvu Bihać.

Do danas nije podignuta optužnica u ovom slučaju.

Komentari