Share

Valter se vraća

U Parku prinčeva u Sarajevu danas je, prenosi Fena, upriličena prezentacija Muzeja „Valter brani Sarajevo“, čije se otvorenje očekuje krajem godine s ciljem da doprinose razvoju Filmskog centra Sarajevo, čuvanju kulturnog naslijeđa i da bude turistička atrakcija.

Tom prilikom direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković za Fenu je kazao da će stalna postavka Muzeja nalaziti u ulici Dženetića čikma, gdje je smješten Filmski centar.

– Istovremeno želimo da predstavimo kulturološki segmenat , kao i očuvanje vrijednosti koje posjeduje Bosna i Hercegovina. U muzeju će biti shop u kojem će se moći kupiti filmovi iz kataloga FCS-a te drugi proizvodi u vezi filma „Valter brani Sarajevo“, ali i druga djela bh. kinematografije. Među njima su posteri, katalozi, majice, kape, voštane figure filmskih junaka – pojasnio je Duraković.

Navedene aktivnosti iz muzejske djelatnosti, dodao je, rade se s namjerom da Muzej bude ekonomski održiv.

– Radit ćemo i na remake filmu „Valter brani Sarajevo“ za kinesko tržište budući da je ovaj film veoma popularan i gledan u Kini. Osim toga iz Filmskog centra Sarajevo izaći će još pozitivnih djela kako bi se pomoglo ljudima iz filmske industrije – rekao je Feni predsjednik Nadzornog odbora Filmskog centra Sarajevo Slaven Knezović.

Naglasio je da ovaj Centar polako postaje krovna filmska institucija koja će biti na raspolaganju svim onim ljudima u Bosni i Hercegovini koji se bave audio vizualnom umjetnošću.

Firma „Stara kapija“ je partner Filmskog centra u razvoju turističkih sadržaja vezanih za lokacije na kojima je sniman film.

– Turistička tura, koja će se u okviru Muzeja odvijati, sastoji se od četiri i pet tačaka koji će ukazivati na to gdje se snimao film. Upravo smo danas predstavili prvu tačku pod nazivom „Das ist Valter“ koja se nalazi na prostoru Parka prinčeva, a gdje je snimana jedna od završnih scena u filmu. U prvom redu očekujemo turiste iz Kine, koji od 1. juna imaju bezvizni režim za BiH – kazao je vlasnik firme Alen Čengić.

Poručio je da „Valter brani Sarajevo“ i Valter kao lik dokazuju kroz Prvi i Drugi svjetski rat i agresiju u BiH da Sarajevo ne čini samo jedna osoba nego kako je i rečeno u filmu “smo svi mi Valter”.

Komentari