Share
VIJEĆE EVROPE USVOJILO REZOLUCIJU O BIH

VIJEĆE EVROPE USVOJILO REZOLUCIJU O BIH

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je večeras rezoluciju o Bosni i Hercegovini, u predloženoj formi. Rezolucijom je BiH upozorena kako više ne može prolongirati provođenje preporuka VE.

Rezolucijom se pozdravljaju pomaci poput dogovora oko Reformske agende, organizacije popisa stanovništva i podnošenja aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, a s druge izražava zabrinutost zbog izostanka rezultata vezanih za provođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina i završetka procesa pronalaženja nestalih.

Politički akteri se pozivaju da usvoje izmjene u Ustavu i Izbornom zakonu najkasnije šest mjeseci prije opštih izbora.

Ocjenjuje se da su izbori 2014. i 2016. godine organizovani na profesionalan i efikasan način, ali i da se na opštim izborima nastavilo s kršenjem Evropske konvencije o ljudskim pravima nakon presude iz 2009. u predmetu Sejdić i Finci.

Od vlasti BiH se traži da usvoje izmjene koje zahtijeva provedba odluka Ustavnog suda vezano za izborni sistem Grada Mostara i sastav Doma naroda Parlamenta FBiH.

Takođe, zahtijeva se hitno provođenje odluke Ustavnog suda od 1. decembra 2016. o sastavu Doma naroda PFBiH (predmet Ljubić) prije sljedećih opštih izbora.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope izrazila je zabrinutost zbog nepoštivanja vladavine prava u BiH i žaljenje zbog odluke RS-a da ne provede odluku Suda BiH o uknjižbi na državu vojne imovine, ali i zbog odluke da se održi referendum o Danu RS-a, uprkos presudi Ustavnog suda.

PS VE poziva vlasti u Bosni i Hercegovini da ubrzaju borbu protiv korupcije u sistemu pravosuđa i tužiteljstva, policiji i administraciji, sankcionišu političku korupciju, podmićivanje i trgovanje uticajem, kako na državnom tako i na entitetskom nivou i usklade različita primjenjiva zakonodavstva uz jačanje institucionalnih kapaciteta agencije za borbu protiv korupcije.

Potrebno je usvojiti novi zakon o sudovima i uspostaviti ili Vrhovni sud na državnom nivou ili Apelacioni sud u okviru postojećeg državnog suda, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, usvojiti novi zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću uzimajući u obzir preporuke Venecijanske komisije  i nastaviti napore na usklađivanju četiri postojeća pravna sistema u zemlji.

Rezolucija uravnotežena, od lidera u BiH tražiti da rade u interesu zemlje

Prethodno su poslanici parlamentarne skupštine Vijeća Evrope pozvali lidere stranaka u Bosni i Hercegovini da ne koriste retoriku koja ugrožava funkcionisanje države i da se, umjesto toga, posvete njenom napretku u približavanju Evropskoj uniji.

Izvještač Vijeća Evrope Tiny Kox poručio je vlastima BiH da svii koji žele pripadati Evropskoj uniji moraju ispunjavati svoje obaveze, te da članstvo nije besplatno. Političke lidere je pozvao da preuzmu odgovornost za stanje u državi.

“Ako to nije tako, poručio bih Sarajevu i Banjaluci da imamo problem. Pozivam naše kolege iz BiH da se sastanu sa mnom ovdje, ali i u Sarajevu i Banjaluci. Vrijeme je da preuzmete odgovornost i što brže učinite BiH funkcionalnom državom. Morate služiti građanima. Nemojte mi reći da je to nemoguće”, rekao je Kox.

Austrijski poslanik Stefan Schennach govorio je o mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine, koji odlaze, jer u vlastitoj zemlji ne vide budućnost.

“To je zaista strašno, uskratiti priliku mladim ljudima”, rekao je on.

Izrazio je razočaranje načinom na koji političari vode BiH.

“Niko ne razmišlja o provedbi presude Sejdić-Finci. Političari ne reaguju na ono što se dešava u njihovoj državi. Ako mogu da angažuju svoje snage za fudbalske utakmice, zašto ne mogu za druge stvari”, upitao je Schennach, koji je, pored toga, stanje u Mostaru nazvao skandaloznim.

Krišto: Insistirati na legitimitetu tri naroda

Poslanicima PSVE obratila se predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto koja je kazala da se u ovom trenutku BiH nalazi između napretka prema EU i statusa quo.

“Evropski put je put napretka i nema drugog rješenja”, izjavila je Krišto dodajući:

“Činjenica je da sva tri naroda imaju različite vizije budućnosti, ali ostaje da BiH mora biti na putu Evropske unije i zato mi je žao što ovaj Izvještaj ne govori o približavanju BiH EU”.

Krišto je kao bitna pitanja izdvojila Ustav i Izborni zakon. Prema njenim riječima, u zemlji se i dalje primjenjuju diskriminatorne odluke, a izborni zakon nije promijenjen bez obzira na odluke Ustavnog suda. “Treba se insistirati na legitimitetu svakog naroda, a pravo na demokratsku odluku se ostvaruje na osnovu legitimnog političkog predstavljanja”, kazala je Krišto.

“Legitimitet je moguć samo ako se Mehanizam provede u djelo. Treba promijeniti i sistem javnih emitera, imamo nove elemente kontrole. Pitanje EU perspektive je veoma bitno, a vidimo veliki broj problema i kako se to odražava na evropskom nivou”, smatra predsjedavajuća Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH.

“Moramo raditi sve što je u našoj moći kako bismo uklonili ove prepreke i radili na razvoju BiH. Vjerujemo u iskreniji pristup pitanjima kako bi našli kompromis. BiH je država tri naroda i legitimni predstavnici ovih naroda se trebaju složiti o budućnosti na principu jednakosti”, zaključila je Krišto.

Komentari