Share
ZBOG IZMJENA IZBORNOG ZAKONA VENECIJANSKA KOMISIJA DOLAZI U BIH

ZBOG IZMJENA IZBORNOG ZAKONA VENECIJANSKA KOMISIJA DOLAZI U BIH

U Bosnu i Hercegovinu stižu članovi Venecijanske komisije koji će prisustvovati nizu sastanaka s relevantnim učesnicima izbora, u cilju pružanja stručne pomoći u procesu rasprava o neophodnim izmjenama u izbornom zakonodavstvu, posebno u pogledu izbora Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, najavljeno je danas iz Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu.

Političke partije u Federaciji BiH zatražile su na zadnjem sasatanku održanom 3.maja od Venecijanske komisije mišljenje o prihvatljivosti prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH o kojima nisu mogle postići saglasnost.

Ranije je saopšteno da je od Komisije zatraženo da pošalje eksperta kako bi se pomoglo postizanje sporazuma, ali da Komisija neće insistirati na bilo kojim specifičnim kriterijumima u ovoj fazi razgovora, već da će njena uloga biti savjetodavna.

Sastanci će biti održani u kontekstu napora Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za olakšanje procesa u pogledu izborne reforme i nakon formalnog zahtjeva koji je Venecijanskoj komisiji uputila EU.

Komentari