Share

Dodik posjetio Ferhadija džamiju i donio ćilime na poklon

Predsjednik manjeg entiteta u BiH  (RS) Milorad Dodik poslao je danas poruku građanima da je neophodno da otvaranje obnovljene džamije Ferhadije protekne u najboljem redu i miru, ističući da su dobrodošli svi zvaničnici pa i premijer Tuske Ahmet Davutoğlu, bez obzira na ranije stavove koje je imao o toj zemlji i njenom rukovodstvu.

Dodik je, nakon što je posjetio muftiju banjalučkog Osmana ef. Kozlića te obišao Ferhadiju, izrazio zadovoljstvo što je ovaj značajni vjerski i kulturni objekt završen i da će 7. maja biti obilježeno njeno otvaranje.

Poduzimaju se sve mjere da ta svečanost prođe u najboljem redu, i u sigurnosnom i svakom drugom pogledu“, kazao je entitetski predsjednik, podsjetivši da je entitetska vlada ranije pomagala obnovu Ferhadije i finansijskim sredstvima te time, kaže, pokazala privrženost objektima koji imaju vjersku i kulturološku vrijednost.

Ukazujući na značaj Ferhadije, kao spomenika kulture nulte kategorije, istaknuo je da su Banja Luka i RS zainteresirane da dan otvaranja prođe na najbolji način.

Delegaciju Republike Turske na otvaranju Ferhat-pašine džamije, 7. maja u Banjoj Luci predvodit će predsjednik Vlade Ahmet Davutoğlu, a Dodik kaže da je on dobrodošao: „I Davutoğlu ima svoje stavove, kao i ja svoje i vjerujem da ćemo taj dan imati i zvanični razgovor“, kazao je Dodik, ističući da je o dolasku turskog predsjednika vlade u Banju Luku već razgovarao i s ambasadorom te zemlje u BiH Cihadom Erginayem.

Turska je važna, velika i moćna zemlja i to treba poštovati. Neke stvari smo ranije govorili, a bit će prilika da i o tome razgovaram s premijerom te zemlje.“

Kazao je i da vjera uvijek nosi poruke mira i da je važno da se 7. maja i drugi zvaničnici okupe u Banjoj Luci.

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić, piše Fena, zahvalio je entitetskom predsjedniku, jer je došao u obilazak Ferhadije. Sve pripreme za svečano otvaranje tog vjerskog objekta idu po planu, a MUP RS-a, kao nosilac sigurnosnog segmenta tog događaja, kako je kazao, dobro radi svoj posao.

Nadamo se da će sve proteći u najboljem redu“, naglasio je ef. Kozlić.

Također, zahvalio je Dodiku i za poklon – ćilime koje je donio za Ferhadiju.

Komentari