Vijesti

Hana Jusic nagradjena u Varsavi

17 europskih nagrada

Trideset drugo izdanje filmskog festivala u Varsavi, zavrseno zadnjeg kraja tjedna dodijelilo je Grand Prix poljske prijestolnice, odnosno Veliko priznanje, iranskom reditelju Parvisu Shabaniju za film “Malaria”. Medju 20 ostalih nagrada, 17 su dobili starokontinetalni cineasti.

Ziri koji su sacinjavali Ralitza Petrovna iz Bugarske, Poljakinja Maria Sadowska, Madjar Benice Fliegant, turski reditelj Mehmet Can Mertoglu i njegov meksicki kolega Rodrigo Pia, dodijelio je islandskom cineasti Guamunduru Arnaru Guamundssonu priznanje za najuspjesniju reziju  ostvarenja nazvanog “Heartstone” jer je na poetican i stvaran nacin obradio problemetiku prvih spolnih iskustava.Film je dobio i priznanje vjerskog zirija  a glavni glumac Baldur Eimarson, specijalno naimenovanje jer je star 13 godina. Poljakinja Iza Igel, Ukrajinka Julia Sinkevych i Iranac Reza Donmi  odlucivali su o  prvim ili drugim cjelovecernjim ostvarenjima, odabravsi francuski, seoski thriller  “Toril” reditelja Laurenta Teyssiera, ciji junak uzgaja kanabis da bi prezivio. Dva specijalna naimenovanja otisla su u ruke Poljaka Bartosa M.Kowalskog, reditelja filma “Playground” sto je imao svjetsku premijeru u San Sebastianu, proslog mjeseca i Sibencanke iz Zagreba, Hane Jusic za “Ne gledaj mi u pijat”, cija je nadarenost ocijenjena intrigantnom ali okrenutom  buducnosti!
Ostvarenje “Pricest” poljske rediteljice Anne Zemeck se dopalo ziriju ciji su clanovi bili : Petra Bretkelly sa Novog Zelanda, Poljak Wojcicek Kasperski i Slovenac Ziga Virc pa je postao najbolje dokumentarno djelo festivala u Varsavi. Rediteljica je nagradjena na 69 festivalu filma u Locarnu, u programu “Nedjelja kritike”. Posvetila ga je svojim sunarodnjakinjama, koje se aktualno  bore za pravo  prekida nezeljene trudnoce.
Prvi put su dodijeljena priznaja programa “Warsaw Screenings”Medju 12 cineasta najuspjesniji je bio Jan P.Matuszynski sto je nagradjen i novcanom nagradom od 4600 eura za film “Rodila se”. Program je podrzao i Poljski filmski institut  Pokazan je i zadnji film nedavno preminulog Andrzeja Wajde “Afterimages” .
Dzana Mujadzic