Share

Omanović tvrdi da je platina u policijskom sefu

Omanović tvrdi da je platina u policijskom sefu

Još nema pomaka u istrazi Tužilaštva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) o platini nestaloj 2006. godine iz preduzeća “Bazna hemija” Vitkovići – Goražde, o čemu je “Avaz” već pisao.

To nam je potvrdio Lazar Draško, tužilac koji vodi istragu u ovom predmetu. 

Draško kaže da aktivnosti Tužilaštva zavise od nalaza policije BPK-a i Federalne uprave policije, koji ni šestu godinu nisu ušli u trag platini, kao ni ostalim vrijednostima koje su iz sefa ovog preduzeća tada nestale.

Policijski sef 

S druge strane, u razgovoru za “Avaz” Ragib Omanović, direktor i dioničar preduzeća, tvrdi da policija BPK zna gdje se nalaze platina te 370 grama rodija i oko 320 kilograma srebra, koji su, također, nestali iz ovog preduzeća, a čija se ukupna vrijednost procjenjuje na više od šest miliona maraka! Prema njegovim riječima, SDA-ovska vlast odgovorna je za nestanak i za sakrivanje platine. 

– Platina je sigurno u sefu u policiji, ili na nekom drugom mjestu za koje policija sigurno zna, ali iz nekih razloga neće to da otkrije. Sve to zna i SDA, koja vlada i danas i koja ništa ne poduzima da se to riješi – tvrdi Omanović. 

No, Nusret Sipović, ministar unutrašnjih poslova BPK, kaže da nije nadležan za istragu u ovom slučaju, nego odgovornost prebacuje na Tužilaštvo BPK. Sipović je ovime negirao i raniju izjavu direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača, koji je za “Avaz” rekao da i FUP i goraždanska policija tragaju za platinom! Sipović je Omanovićeve tvrdnje nazvao neargumentiranim i neozbiljnim i nije ih htio detaljnije komentirati.  

Istovremeno, tužilac Draško negira Sipovićeve tvrdnje o nenadležnosti i kaže da je upoznat s Omanovićevim sumnjama, ali ipak nije odgovorio na pitanje zašto nikada nije zatražen pretres navedenog sefa. 

Inscenirane pljačke 

– Omanović je i meni rekao da je platina odvezena policijskim autom i to sam svojevremno prenio nekadašnjem glavnom tužiocu Miloradu Barašinu, koji je i sam tvrdio da je platina u Goraždu, što i ja mislim  – kaže Draško, ne pojašnjavajući konstataciju da se zna gdje je platina. 

Iako ne želi obrazlagati svoje sumnje bez, kako kaže, konkretnih dokaza, Draško ipak potvrđuje da je platina nestala iz sefa koji nije obijen, nego je otključan ključem koji je bio pod nadzorom “straže”. 

– Mislim da je neko fingirao tri provale u preduzeće – priča Draško.

Nagrada pola miliona KM 

Ragib Omanović podsjetio je da je na snazi i dalje odluka da se onome ko otkrije informaciju o mjestu gdje se nalazi platina dodijeli nagrada u iznosu od deset posto vrijednosti nestale platine, što trenutno iznosi oko pola miliona maraka. 

Obhođaševa uloga 

Misterioznom nestanku 37 kilograma platine iz goraždanskog preduzeća prethodile su razne malverzacije. Vlada BPK, sa Salkom Obhođašem na čelu, čak je bila poništila privatizaciju te firme, a na stranu novih vlasnika svojom odlukom o regularnosti privatizacije kasnije je stao Sud BiH. Nakon naše ranije priče o nestaloj platini oglasio se i Salko Obhođaš, koji tvrdi da platina nije nestala dok je on bio premijer.

– Ja sam razriješen dužnosti u januaru 2006., a platina je nestala u junu. Ni meni nije jasno kako je moguće da do danas istražni organi nisu mogli pronaći odgovorne za ovu krađu, te ih pozivam da to konačno i učine – kaže Obhođaš.

Komentari