Share

Raskol među turističkim vodičima u Sarajevu

Nakon što je predsjednik Udruženja turističkih vodiča KS Zijad Jusufović  izjavio kako se turizam u glavnom gradu Bosne i Hercegovine susreće sa brojnim problemima, redakciji Faktora javio se turistički vodič Mirza Omerhodžić, kako bi demantirao Jusufovićeve navode.

Omerbašić je sa još više od 50 licenciranih vodiča odlučio da istupi iz Udruženja na čijim je čelu Jusufović, kako bi oformili novo, koje će pokušati stati u kraj brojnim problemima u ovoj oblasti.

– Ovo je katastrofa da Zijad iznosi ovakve stvari u javnost, a to mu nije prvi put. Mi smo godinama pokušavali  da preuzmemo to Udruženje, jer je on oko sebe okupio četiri osobe s kojima vedri i oblači u njemu. Kroz Skupštinu Udruženja pokušavali smo da se te stvari promijene, ali nismo mogli jer je on napravio takav Statut, da do 2023. godine ne može sići sa te pozicije. Zadnji naš pokušaj da nas pusti da odlučujemo bio je prije mjesec i po dana, ali on je to odbio i mi smo odlučili osnovati novo udruženje certificiranih vodiča Kantona Sarajevo. Udruženje je u fazi osnivanja, tu su momci i djevojke koji su položili ispite za vodiče, imaju certifikate ispred Federalnog ministarstva turizma i okoliša. Trenutno ima više od 50 ljudi koji su nam dostavili certifikate, ali 110 nas ima u neformalnoj grupi, i ostali će uskoro dostaviti certifikate – navodi Omerhodžić.

VEZANI TEKST – Jeftine sobe pune buba, neobrazovani vodiči: Hoće li Sarajevo otjerati turiste?

Dodaje da su navodi Jusufovića o izdavanju soba u katastrofalnom stanju i potpuno netačni i nesuvisli.

– Kakve bubašvabe u sobama, to je priča stara sto godina koju priča… Većina turista se vraća u Sarajevo, a neko ko je nezadovoljan ne bi se vratio. Sve je više turista u Sarajevu i zadovoljni su uslugom, restoranima, cijenama, sa našim ljudima. Treba malo pozitivno gledati, ovo je poslije rata najbolja turistička godina, najviše je turista i sve statistike će to pokazati. Nadam se da će država konačno imati sluha za to i za razvoj turizma – ističe turistički vodič.

Prema njegovim riječima najveći problem je to što država trenutno ne brine dovoljno za ovu granu privrede, a posebno u lošoj poziciji su turistički vodiči.

– Problem broj jedan za turističke vodiče je nebriga države oko turističke branše. Nemamo turizam na državnom nivou, već samo na federalnom. Mi imamo problem sa nelegalnim vodičima, međutim stvar je da zakon koji je 2014. godine oboren, treba preformulisati, a to su sada političke igre što se on ne usvaja. Turizam u Sarajevu cvjeta, a zakoni ga ne prate. To je problem. Problem nam je i to što turistički vodiči trebaju da otvore firme, imaju fiskalne kase, podnose izvještaje, imaju knjigovođe, a nama je u cilju da vodiči budu freelenceri, paušalni, da plaćaju poreze tako, šta će nama fiskalna kasa? – pita se Omerhodžić.

Zbog toga će se, kako kaže po formiranju novog udruženja boriti  da se zakon o turizmu donese barem na kantonalnom nivou.

– Mi ćemo se boriti da se nešto izglasa barem u Kantonu. Tek će se vidjeti šta će se dešavati i da ćemo mi jako puno dobrog uraditi za Sarajevo, a nećemo blatiti grad. Problem postoji, ali ne trebamo ga iznositi na ovakav način, s tim se ništa ne rješava, već se to rješava kroz instituciju. Dat ćemo sve od sebe da se neke stvari promijene – zaključuje Mirza Omerhodžić.

Komentari