Share
“STOKO BOSANSKA”

“STOKO BOSANSKA”

Ispod nekoliko Google recenzija restorana Val u Mimicama kod Omiša pojavili su se, u formi odgovora vlasnika, šovinistički antibosanski komentari, prenosi hrvatski portal index.hr. Kolege novinari sa ovoga portala posebno su obratili pažnju na negativan osvrt jedne gošće restorana koja zamjera lošu hranu i uslugu, žilave lignje, osrednju pizzu, lošu riblju juhu.

“Kada sam vidjela na ovoj stranici odgovore vlasnika na kritike drugih gostiju, žalim što sam uopće ušla u restoran. Daleko je to od domaćina. U svakom slučaju, ne preporučujem restoran zbog loše hrane prioritetno, pa sve drugo”, zapisala je gošća.

Ispod je, kao odgovor vlasnika, stajalo, doslovno:

“Nisi tribala ni ulazit. Ni ti ni tvoje stado. Uvik jebeni bosanci nešto pišu loše. Nikad u životu niste vidili jadransku lignju. Naručujete stvari koje neznate jesti i onda pljunete a pojma nemate. Naučili ste u bosni žvakat smrznutu patagonicu pa vas iznenadila kvaliteta. Došli ste kao stado neotesane stoke. Mokri s plaže u kupaćim gaćama. Skalaki i galamili po restoranu. Zviždali za konobarom koji vas je upozorio da se kulturno ponašate da niste na čaršiji. Ajde sad stoko bosanska neodgojena napravite još koji profil pa dajte loše ocjene. Eto bar se znate koristiti internet kad se neznate ponašati!!!”. Ovaj je odgovor izbrisan nakon što smo kontaktirali vlasnike, bračni par Strmečki, čiji ženski dio nije bio raspoložen za razgovor, dok je muški tvrdio da nema pojma tko je to pisao niti zna tko piše odgovore vlasnika, ali je siguran da on i supruga nisu.”

Osebujne replike vlasnika nisu od jučer

Novinar Indexa je otišao malo dalje u istoriju komentara pa je primijetio kako nezadovoljni gosti već dugo dobivaju najblaže rečeno osebujne replike vlasnika. Ili nekog tko piše u njihovo ime.

Primjerice, prije 11 mjeseci, Katarina Kamber pohvalila je predivnu lokaciju i pogled, ali se osvrnula na neljubazne, nezainteresirane i neprofesionalne konobare u prljavoj odjeći. Ubrzo je stigao odgovor:

“Nevjerojatno. Peta ocjena 1 s novog profila u mjesec dana. Stvarno smo toliko dobri kad nam konkurencija moli okolo ljude da rade profile i daju nam jedinice… stvarno jadno…”

Prije devet mjeseci, na primjedbu Nina Damjanovića o preskupoj pizzi od 60 kuna, vlasnik uzvraća: “I meni je preskup Ferari pa ne ulazim u dućan. Imaš jelovnik s cijenama, šta si ulazio u restoran koji ti je skup?”

“Još pripadnika stada iz Bugojna”

Evo i odgovora na negativnu recenziju jedne gošće:

“Još pripadnika stada iz Bugojna. Ova seljanka misli da zna pisati na Njemačkom jeziku. Samo nastavite… lakše ću vas reportat za spam.” Jedan je odgovor napisan i na engleskom: “Fake troll acc made by some people from bosnia. Reported.”

Kao vlasnik Vala u sudskom je registru navedena tvrtka Roibos, a u sudskom registru piše da su njezini vlasnici Valerija i Marko Strmečki.

Što kaže Strmečki u službenom očitovanju?

“Kategorički demantiramo bilo kakvo vrijeđanje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi kao i odbacujemo bilo kakvu povezanost tvrtke Roibos d.o.o., njene uprave i zaposlenika s bilo čim od navedenog. Na navedenoj društvenoj mreži nitko od zaposlenih i uprave tvrtke nije napravio profil niti imao pristupne podatke do novinarskog upita. Na istom nema novijih slika niti se održava. Jedini profil službeni i pod našom kontrolom je onaj na facebooku i vidno je ažuriraniji i drugačiji. Službeno smo od google-a zatražili i dobili kontrolu nad navedenim korisničkim računom s danom 18. 06. 2019. u 11:30h kada smo uklonili sve što je bilo napisano, a eventualno bi se moglo protumačiti kao vrijeđanje na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi”, piše Strmečki u odgovoru, pa navodi kako su “analizirajući navedeni profil” utvrdili da se u zadnja 24 sata vodi intenzivna kampanja protiv njihova restorana “mahom od ljudi iz okolice Bugojna (BiH)”.

Kompletan razgovor pogledajte na web stranici Index.hr gdje su kolege ovog portala razgovarale sa oba vlasnika ugostiteljskog objekta.

Portal Index.hr iz razgovora sa ostalim ugostiteljima saznaju da je proces otvaranja računa na Google+ vrlo detaljan, a Google na fizičku adresu objekta za koji se račun otvara šalje fizičko pismo s pristupnim kodom. Iz toga slijedi da je u ime vlasnika restorana Val mogao odgovarati samo netko s pristupnim kodom koji je došao poštom na fizičku adresu restorana.

Razgovarali su i s jednim IT stručnjakom koji nam kaže kako bi se autorstvo odgovora u slučaju o kojem pišemo moglo utvrditi “jedino inspekcijom računala, što je nemoguće bez suda. Google vodi jako puno računa o sigurnosti, zato i jesu na vrhu. Ne vjerujem da bi im račun mogao probiti netko sa strane, prije netko u samom objektu, ali ponavljam, bez uvida u računalo, možemo samo nagađati”.

Komentari