Vijesti

Suljagić: Deveti januar jedan je od najcrnjih datuma u historiji ove zemlje

< !DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

emir suljagic prvimartPredstavnici 25 nevladinih organizacija koje okupljaju preživjele žrtve i porodice žrtava genocida, povodom 9. januara koji se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan RS-a, proslijedili su na više adresa u tom bh. entitetu fotografije na kojima su prikazani ekshumirani posmrtni ostaci žrtava pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora.

-Deveti januar označava dan kada je počeo projekt uništenja nesrpskog stanovništva na teritoriji današnjeg entiteta RS-a i kao takav predstavlja dan koji na ličnoj razini moj život dijeli na pola. Na ono što se događalo i ono što sam izgubio nakon 9. januara 1992. godine – kazao je u izjavi Feni koordinator Građanske koalicije “Prvi.mart“ Emir Suljagić.

To je jedan od, ocjenjuje Suljagić, najcrnjih datuma u historiji ove zemlje, dan koji označava početak najvećeg planiranog nasilja nad jednom skupinom stanovništa ove zemlje.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić ponovio je za Fenu da se nada da će Ustavni sud BiH do narednog 9. januara uvažiti preporuke Venecijanske komisija i ovaj datum proglasiti neustavnim.

-Mi ne možemo nikad prihvatiti 9. januar kao datum koji će biti dan ovog entiteta iz razloga što se 9. januar vezuje za počinjanje realizacije projekta etničkog čišćenja, projekta masovnih grobnica, masovnih ubistava i genocida u Srebrenici. Taj datum za nas nikad neće biti prihvatljiv – rekao je Salkić.

Uposlenici srpske nacionalnosti u administrativnoj službi Općine Srebrenica pred Novu godinu su dobili fotografije na kojima je napisano “Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite ovo su njeni temelji.”

Kako kažu predstavnici 25 nevladinih organizacija koje okupljaju preživjele žrtve i porodice žrtava genocida, njihov cilj je podsjećanje na zločine koji su počinjeni u Republici Srpskoj i uticanje na svijest ljudi koji žive u ovom entitetu.