Share
USK: ALARMANTNO STANJE U OBRAZOVANJU – BEZ POSLA BI MOGLO OSTATI VIŠE OD 200 NASTAVNIKA

USK: ALARMANTNO STANJE U OBRAZOVANJU – BEZ POSLA BI MOGLO OSTATI VIŠE OD 200 NASTAVNIKA

U Unsko-sanskom kantonu nije samo migrantska kriza alarmantna nego je takvo i stanje u obrazovanju. Utvrdila je to stručna komisija za analizu stanja u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja koja je posjetila sve osnovne i srednje škole. Drastično je smanjen broj učenika u osnovnim i srednjim školama što za posljedicu ima smanjenje broja uposlenih u obrazovnim ustanovama.

U školama u USK-u je 700 učenika manje u odnosnu na početak školske godine, što znači da bi od naredne školske godine moglo doći do zatvaranja oko 40 škola na području Unsko-sanskog kantona, pretežno područnih, a bez posla bi moglo ostati oko 230 učitelja i nastavnika.

Iz sindikata nisu zadovoljni urađenom analizom. Kažu da je površna, puna grešaka i ne uzima u obzir sve što bi trebala. Takođe, sindikalisti su nezadovoljni jer kako kažu, iako im je obećano, nisu učestvovali u radu komisije.

“Oni su krenuli sa ukidanjem područnih škola i misle da je pametno djecu slati 15-20 km u neku centralnu školu. Planiraju spajanje centralnih škola, formiranje jedne škole koja će obuhvatati nekih 15 škola, planiraju dosta stvari koji u jednom normalnom sistemu nemaju nikakvog smisla”, kaže Ernes Halilović iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja FBiH.

Prema pedagoškim standardima, za formiranje jednog odjeljenja potrebno je 18 učenika. To, prema analizi komisije, nije ispoštovano u pojedinim školama. O tome je govora bilo i na jučerašnjoj sjednici Vlade Unskosanskog kantona, na kojoj su smijenjeni školski odbori Osnovne škole Cazin 1 i Prve osnovne škole Bosanska Krupa.

Komentari