Share

Zaplijenjena vozila na uništenje čekaju po 12 godina

Pojedina vozila koja čekaju na uništavanje zaplijenjena su još 2006. godine, a Vijeće ministara BiH i Uprava za neizravno oporezivanje nisu ih se sve ove godine uspjeli riješiti i redovno su plaćali zakup prostora na kojem se ona čuvaju.

Iako su početkom godine najavili skoro raspisivanje tendera za uništavanje ranije zaplijenjenih vozila, Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH još nema jedinstvene popise automobila koji trebaju biti uništeni.

Inače, pojedina vozila koja čekaju na uništavanje zaplijenjena su još 2006. godine, a Vijeće ministara BiH i Uprava za neizravno oporezivanje nisu ih se sve ove godine uspjeli riješiti i redovno su plaćali zakup prostora na kojem se ona čuvaju.

– Uništenje motornih vozila oduzetih pravosnažnom sudskom odlukom trenutno je u fazi objedinjavanja konačnih popisa iz svih regionalnih ureda UNO. Konačan broj pravosnažno oduzetih auta predviđenih za uništenje iznosi 2.703, rekli su u Upravi za neizravno oporezivanje BiH Nezavisnim novinama. Upravo je UNO godinama od Vijeća ministara BiH tražila dozvolu da uđu u posao uništavanja vozila, međutim Vijeće ministara to je opstruirao uvijek tražeći dodatne informacije, a u jednom trenutku ni u Upravnom odboru UNO nije bilo suglasnosti kako riješiti to pitanje.

– Rok za uništenje vozila nije preciziran, ali se poduzimaju mjere za što hitnije rješavanje ovog problema. UNO će raspisati tendersku proceduru u skladu sa zakonskim propisima, gdje će vozila biti izložena prodaji u staro željezo, od čega se očekuje i dodatan prihod, rekli su u UNO, dodajući da nemaju procjenu o vrijednosti tih vozila, jer bi to mogla procijeniti samo neka stručna osoba iz te oblasti, a UNO nema novac da angažira nekoga takvog.

Podsjećanja radi, problem vozila koja su oduzeta, a koja se nalaze po skladištima širom BiH, UNO je djelomično naslijedila još od carinskih uprava entiteta, između ostalih tu su i ona koja je MUP Republike Srpske oduzeo u akciji “Falsifikat” još 2014. godine.

Tada je oduzeto nekoliko stotina auta, koja i danas propadaju po skladištima koje Uprava za neizravno oporezivanje iznajmljuje, a zakup tih prostora plaća gotovo 90.000 godišnje. Kako su pojasnili u UNO, osnovni razlog za njihovo uništavanje je taj što ne ispunjavaju uvjete za prodaju i što su bila starija od sedam godina, tako da nisu mogla biti uvezena u BiH, kako je bilo predviđeno u to vrijeme.

Nakon toga na snagu su stupili zakonski propisi po kojima je bilo obavezno da vozila moraju proći homologaciju, što ona naravno nisu ispunjavala.

– Vozila su iz razdoblja od 2000. godine pa do danas, s tim da su neka ušla u BiH prije više godina, ali je prekršaj otkriven tek naknadno, rekli su u UNO, piše Bljesak.Info.

Komentari