play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Visoki predstavnik se sastao sa potpredsjednicima FBiH: Rekonstrukcija, ali po Ustavu

today7. Maja 2013. 13

share close
Foto: S. GUBELIĆ

Foto: S. GUBELIĆ

– Od vitalnog je značaja da nadležnim institucijama damo vrijeme i prostor koji su im potrebni da provedu zakon, rekao je visoki predstavnik, dodajući kako niko se ne smije miješati u istragu.

Na sastanku sa potpredsjednicima Mirsadom Kebom i Svetozarom Pudarićem, visoki predstavnik je saslušao njihove stavove o tome kako FBiH može funkcionirati za vrijeme dok je predsjednik Budimir u pritvoru. Trenutna situacija negativno se odražava na funkcioniranje ureda predsjednika, te su visoki predstavnik i potpredsjednici razgovarali o ustavnim odredbama koje se odnose na ovu situaciju.

– U pogledu političke situacije u FBiH, visoki predstavnik je rekao da se stranke mogu baviti rekonstrukcijom Vlade, budući da imaju jasno i legitimno pravo da to rade, ali pritom moraju poštivati relevantne ustavne i zakonske procedure, napomenuli su iz Ureda visokog predstavnika.

Dan uoči sastanka dopredsjednik FBiH Mirsad Kebo istakao je kako će se tražiti “ona rješenja koja su mudra, u skladu sa Ustavom i zakonima, i koja obezbjeđuju kontinuitet funkcionisanja vlasti u Federaciji BiH”. Prema njegovim riječima, svi organi treba da rade u skladu sa svojim ovlastima, a rješenja moraju biti sukladna Ustavu, zakonima i predviđenim procedurama. No, danas ni on, ni drugi potpredsjednik Pudarić, nisu bili raspoloženi za izjave.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%