play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

U ime Oca, Sina i Svetoga Brata

today23. Augusta 2011. 6

Background
share close

Nermin Nikšić, predsjednik Vlade Federacije BiH, gdje ga je metnuo ktitor, maharadža i bošnjački senator SDP-a Zlatko Lagumdžija, glasom samodopadnog moćnika obrazložio je da neće povući odluku kojom je njegov brat Mirsad imenovan za v. d. direktora Autocesta Federacije BiH. I tonom, i načinom govorenja, i lohotnom argumentacijom podsjetio je bez ostatka Nikšić na Nedžada Brankovića. Branković, najbrže sklepani doktora nauka u povijesti svjetskog visokog školstva i negdašnji premijer FBiH, na isti bahat način je novinarima govorio o svom nepošteno stečenom stanu. Identičnim tonom je svojedobno i Samir Slijadžić uzvikivao da neće podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Vlade Sarajevskog kantona, kada su to od njega tražili građani zbog nesigurnosti na ulicama Sarajeva ponukani svirepim ubistvom Denisa Mrnjavca u sarajevskom tramvaju.

Sve je to legalno

Neću povući odluku o imenovanju moga brata, povišeno, gotovo s ljutnjom izgovara Nikšić tu rečenicu u kamere, pokazujući krajnje ciničan prezir prema sve glasnijim zahtjevima javnosti da to učini. Neću, nastavlja predsjednik F BiH, jer bih time potvrdio da ima nešto nelegalno u njoj. Eto, nema, premijeru. Sve je legalno. Legalno je ono što Ti kažeš da je legalno, jer Ti si predsjednik, Ti odlučuješ o zakonima, o njihovom provođenju, Ti si njihov krajnji tumač, Bog zakona i šta, uostalom, ti bezvezni obični smrtnici, ta fukara ima da gunđa.

O Mirsadu Nikšiću, čija je najjača stručna kvalifikacija to da ima brata na funkciji premijera, ne može se na internetu pronaći ništa, osim da je bio uposlenik Revicona, firme Marina Ivanišević, moćnog člana SDP-a, inače optuženog i kažnjenog zbog sukoba interesa, jer je svojedobno kao član Skupštine Grada Sarajeva poslovao sa tom skupštinom, a sve zahvaljujući gradonačelniku Aliji Behmenu. Behmen je Ivaniševićevom Reviconu plaćao usluge konsaltniga i edukacije članova skupštine i uposlenika Gradske uprave. Ivaniševića je zbog toga smijenilo iz skupštine, zabranilo mu kandidaturu, a tu je činjenicu Zlatko Lagumdžija iskoristio za javni plač prvi kako je to udar na SDP i njega, bošnjačkog senatora, ktitora i maharadžu lično, te butum sve njegove u esdepeovske safove poredane kadrove.

Elem, Mirsad Nikišić osim što je bio Ivaniševićev zaposlenik obavljao je i dužnost pomoćnika federalnog ministra energije, industrije i rudarstva, tako da ga to dobro plaćeno radno iskustvo preporučuje da vodi glavnu državnu firmu koja se bavi saobraćajem i izgradnjom cesta. Internet pretraga potvrđuje i to da je Mirsad Nikišić po svemu potpuno anonimna pojava, što znači dovoljno blijed i anoniman da se preko njega mogu dovoljno autoritativno u budućnosti donositi odluke o investicijama za gradnju koridora VC, odnosno obilaznice oko Sarajeva i popravke svake rupe na razdrndanim bosanskim cestama. Bezbeli na način kako je Ivanišević poslovao sa Skupštinom Grada Sarajeva. Bezbeli. To što u oblasti saobraćaja i izgradanje cesta Mirsad Nikišić, diplomirani brat po profesiji i stručnosti, ima nula (i brojem: 0) minuta radnog iskustva iz oblasti saobraćaja, to što ima nula (i brojem: 0) objavljenih stručnih radova, to što nikad nije vodio niti ijednu firmicu, a kamo li ozbiljniju firmu i što ima nula minuta menedžerskog iskustva, to što je svoju diplomu brat ufoteljio, e to Nermina Nikšića ne zanima.

Federalni brat

Plaćanje struje kao referenca

On, kao i SDP-ov carski dvor, odašilje krajnje cinične poruke u kojim se negira elementarna logika, a moral proglašava za besmislicu. Kaže se u SDP-ovu saopćenju povodom ovog slučaja kako ne može biti prepreka činjenica da je neko nekome brat ili prijatelj, ili kuma, da obavlja važne javne funkcije. Kaže se još u tom saopćenju da će ova stranka isključivo cijeniti, stručne kvalifikacije, rad i rezultate.

Ako je to tako, ozbiljno je pitanje hoće li, diplomirani brat po struci i stručnom znanju dobiti 2 ili 5 kod Zlatka i Nermina, baš kako je na osnovu nula (0) dosadašnjih rezultata dobio fotelju. Šta će dobiti, recimo, za ocjenu 3 u kabinetu stalnog bošnjačkog senatora SDP-a, koji je predsjednik jedne političke partije duže od bilo koga na balkanskom prostoru. Kako se, inače dobijaju ocjene kod Zlatka može posvjedočiti slučaj njegovih asistenata strateških raspoređenih na sve važne funkcije.

Jedan od njih koji je po struci toliko moćan da mu je jedina veza sa Elektroprivredom BiH činjenica da je plaćao račun za struju, izvučen je iz anonimnosti i metnut u njenu direktorsku fotelju. U prvom svom javnom nastupu demonstrirao je nevjerovatnu elokventnost ponovivši bezbroj puta znači u jednoj minuti, isto onoliko puta koliko je Zlatko Lagumdžija ponovio svoje veliko narcističko JA u jednoj minuti gostući u emisiji kod portparola SDP-a Bakira Hadžiomerovića, koji je uz to i bo(r)g Federalne televizije.

Zlajin asistent se zove, sjeća sli se danas iko tog lika, Grabovica. Da, sa Elektroprivredom povezuje ga i još jedna stručna kvalifikacija – naime, on nosi prezime identično nazivu jedne hidroelektrane, a to je bio presudan kriterij za njegovo metanje u direktorsku fotelju. To je SDP-u otprilike toliko važno kao da je Grabovica doktorirao na Sorboni iz oblasti informatičkog upravljanja automatskim hidrocentralama.

Škljocanje besmislicama

Osim braće na dvoru SDP-a Lagumdžija raspolaže i moćnim brojem očeva i sinova. Jedan očevsko-sinovski par je posljednje vrijeme postao vrlo javan. Alija i Goran Behmen.

„Postoje riječi koje u glavi jednog malog čovjeka škljocnu kao ključ u dobro podmazanoj bravi i otvaraju vrata čudesnog svijeta ponekad apsurdnih asocijacija. Te riječi mogu biti glagoli, pridjevi ili imenice, našeg ili stranog porijekla…“

Ne, ovo nije citat iz pismene zadaće učenika IV razreda osnovne škole, već iz remek-djela, je li, Lagumdžijnog dvorskog prozaika, Gorana Behmena, koji se 1999. godine dao objaviti svekolikom pučanstvu u časopisu Odjek. Te riječi što su školjcnule u piščevoj glavi dovele su Gorana Behmena na mjesto člana Upravnog odbora Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Za razliku od Nikšićevog brata, njegova stručna kvalifikacija je diplomirani sin Alije Behmena, gradonačelnika Sarajeva. Na diplomi mu pored ostalog stoji – škljoca besmislicama.

Internet pretraga potvrđuje i da je zbog te diplome Goran Behmen dobio funkciju raznoraznog savjetnika i sekretara u Odsjeku za Aziju i Afriku Ministarstva inostranih poslova BiH. Radio je i kao savjetnik u bosanskohercegovačkoj ambasadi u Washingtonu. Taj je posao napustio jer je , kako navodi portal Dnevnik.ba, u glavnom gradu SAD-a bio „nezadovoljan uvjetima života i visinom primanja“. Riječ je, dakle, o veoma ambicioznom diplomiranom sinu koji svaki čas doživljava „ čudesni svijet apsurdnih asocijacija“. Moćan je to svijet, pa ga je doveo tamo gdje riječi ne škljocaju, nego moć – u upravni odbor. Sekretar za Aziju i Afriku pokazivat će na Filozofskom fakultetu raskošno škljocanje riječi, a njemu u čast otvorit će se, bezbeli, i novi odsjek na tom fakultetu: Behmen & Sin & Zlatko. Sveto škljocajuće (ras)trojstvo.

Pomoć prijateljima

Na Zlatkovom dvoru ima i raznoraznih kuma i kumica. Jedna od njih je i Zlatkova lično. Nju je metnulo u fotelju nekakve tužiteljice za ovo i ono i ništa. Moćna je to tužiteljica.

Prvo je tužila dugo i predugo, sve molećivim glasom na uho svom kumu, a onda je on to tuženje nagradio. Valjalo je tužit toliko dugo, da Zlatko popusti i svojoj dosljednosti u poštovanju kriterija, transparentnosti, pravdi za sve, jednakosti, socijalnoj osjetljivosti, brzoj reformi BiH, uvođenju novih demokratskih praksi i procedura u sjebanu državu, koju su, je li, nacionalisti do te mjere sjebali da sad Zlatko mora vjerovati samo braći, očevima, sinovima, kumama, asistentima, prijateljima i da ih mora metat u fotelje.

To je bošnjački senator na čelu multietničkog SDP-a objasnio nedavno kod svog privatnog bo(r)ga u svojih 60 minuta moći. Nova Zlatkova biblija demokratije tada se sažela u iskaz da eto on će kad se radi o kandidatima približno istih kriterija naravno odabrati onog koji mu je prijatelj, jer on prijateljima mora pomoći.

Ima da nema konkursa i konkursnih komisija, ima da nema državnih zakona i zakonskih procedura, ima da nema struke i stručnih kriterija, ima da nema ničeg drugog osim JEDNOG, SVEVIŠNJEG, NJEGA. ZLATKA. Ili, kako je tu novu politiku brzih i efikasnih reformi u BiH objasnio Zlatkov predsjednik Federalne vlade, izjavivši kako će ga novinari kritikovati da ako se ne brine za brata kako će se brinuti za Fedraciju.

Njegov je brat Federacija; rodni list, matični broj, svi mu dokumenti odsad odlukom premijera glase na ime Federacija Nikšić.

Radiosarajevo.ba

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%