play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Novi “plan”, isto odstojanje: Dodik traži vraćanje 200 državnih zakona “na razmatranje” entitetima

today1. Septembra 2011. 1

Background
share close

RS “biti primorana” državne zakone proglasiti neprimjenjivim u RS, tvrdi Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Banjoj Luci opet potezao pitanje Ustava BiH, ustavnih nadležnosti, odluka, saglasnosti…Priče o ekonomiji, bankrotu, sve težem položaju svih građana BiH, u oba bh. entiteta, naravno nije bilo.

“RS će za svako pitanje koje bude stavljeno na dnevni red Institucija BiH praktikovati da prethodno postigne sporazum sa Federacijom BiH , ‘kako je i predviđeno’ Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH”, ustvrdio je Dodik.

Dodik je na konferenciji za novinare ustvrdio da je “predviđeno” da BiH ima “samo deset ustavnih nadležnosti”, a da joj sve ostalo “može biti dodijeljeno” putem sporazuma dva entiteta.

Oni, po Dodiku, naravno da nisu postizani, jer je, međunarodna zajednica “opet nametala rješenja”, a sve s ciljem da se RS prevari, odnosno “BiH unitarizuje”.

“RS se priprema da dostavi sporazum vezan za pitanje pomoći, popisa, izmjena ustava u dijelu koji se odnosi na presudu suda u Strazburu i ti sporazumi se ovih dana pripremaju u institucijama RS, a biće usvojeni kao početni prijedlozi na sjednicama Vlade, kako bi se dostavili Vladi FBiH, koja bi trebala da se usaglasi s tim”, provokativno je poručio Dodik.

On je naglasio da će sastavni dio takvih sporazuma biti zakoni i da ubuduće “neće moći”, bar on misli da će biti to tako, biti donesen nijedan zakon van nadležnosti BiH bez takvog sporazuma, prenosi Srna.

Dodik je napomenuo da RS traži povratak u “ustavne okvire” i da će predložiti sporazume ne samo za popis, državnu imovinu i izmjenu ustava, nego i za sve ono što je usvojeno na nivou BiH, a “nije ustavno ovlaštenje BiH”.

“BiH je, na primjer, usvojila zakon o zadrugama, a ‘nigdje ne piše’ da BiH ima pravo na zakon o zadrugama i taj zakon mora biti ukinut”, ustvrdio je Dodik, ističući da će više od 200 zakona “biti podvrgnuto sistemu sporazumijevanja”.

U smišljeno napravljenom ozračju “ugroženosti” Dodik je na kraju poručio da će, ukoliko ne bude takvih sporazuma, “RS biti primorana” da te zakone proglasi neprimjenjivim u RS.

Kada je u pitanju nivo BiH, ponovio je ranije stavove SNSD-a da Srbima pripadaju četiri ministarska mjesta u novom Vijeću ministara, među kojima i resor diplomatije i te stavove zastupat će i na predstojećem stranačkom sastanku u Mostaru, prenosi Fena.

Iste stavove iznosi i o pitanju ministarskih mjesta koja, po njemu moraju pripasti Hrvatima, među kojima je i mjesto predsjedavajućeg, ali tu vidi “autentične hrvatske političke predstavnike, a to su dva HDZ-a“.

“Oni će odrediti ko je predsjedavajući Vijeća ministara i koja dva ministarska mjesta će da popune Hrvati”, ustvrdio je Dodik i naveo kako Bošnjacima treba da pripadnu tri ministarstva u novom sazivu Vijeća ministara BiH, u kojem vanjske poslove ne može da dobije Zlatko Lagumdžija, jer će “to biti nastavak djelovanja na isti način kao što je radio Sven Alkalaj”.

Dodik je i danas ponovio da nema ništa protiv formiranja novog Vijeća ministara, ali da BiH nesmetano funkcionira i s ovim sazivom, koji je 10 mjeseci od izbora u tehničkom mandatu, javlja Fena.

Kazao je da nijedan ambasador, pa ni novi šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen ne može ukinuti Dejtonski sporazum.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%