play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kategorije Vijesti

Ademović otvorio ‘Rose-Roth seminar’: Saradnja BiH sa NATO-om može biti puno bolja

today14. Novembra 2023. 1

Background
share close

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH) domaćin je 105. Rose-Roth seminara u čijem radu će sudjelovati oko 130 registrovanih sudionika.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Kemal Ademović izjavio je danas, 14. novembra, u Sarajevu da saradnja BiH sa NATO-om može biti puno bolja jer je ta organizacija uspjela izgraditi odličnu saradnju sa zemljama koje nisu članice.

Učesnici u ovom seminaru su parlamentarci PSNATO-a, članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-u, članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, članovi Kolegija Predstavničkog i Doma naroda PSBiH i ministri iz Vijeća ministara BiH s predsjedavajućom Borjanom Krišto na čelu, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i direktori policijskih agencija, kao i komandantica NATO štaba Sarajevo generalica Pamela McGahа, diplomatski predstavnici i stručnjaci iz BiH i prestižnih evropskih institucija.

U uvodnom izlaganju na otvaranju Rose-Roth seminara o temi “Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan u nestabilnom međunarodnom sigurnosnom okruženju'”, Ademović je podsjetio da je BiH od 2004. do 2010. godine usvojila značajan set zakona koji su sektor odbrane učinili prepoznatljivim u regionu.

“Očito je da nekoliko godina unazad imamo određene probleme u regionu, ali uz političku volju i naučene lekcije iz prošlosti to možemo riješiti.”, naveo je Ademović.

Istakao je da je pomoć međunarodne zajednice potrebna i dobrodošla, posebno na putu BiH ka članstvu u EU i NATO.

“Lično nemam nimalo zadrške kad je riječ o članstvu u obje organizacije ali razumijem i kolege koji taj stav ne dijele i zato trebamo otvoren i argumentovan dijalog više nego ikada.”, rekao je Ademović.

Poručio je da nam je potrebna dodatna podrška, te da nam i pored činjenice da smo bili daleko odmakli u implementaciji programa saradnje sa NATO-m trebaju razgovori poput današnjeg.

Na Rote-Roth seminar pozvani su i predstavnici međunarodnih organizacija u BiH i nevladinog sektora.

Prvog dana konferencija najavljene su dvije sesije: “Nedavna dešavanja u BiH”, te “Euroatlantske integracije” sa dva panela: BiH i NATO i BiH i EU.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%