Share

ALARMANTNO Žestok udar na povratak prognanih u manji entitet BiH: Bošnjaci odlaze iz policije RS!

Policajci bošnjačke nacionalnosti u Zvorniku, Srebrenici i Doboju mogu se na prste pobrojati • Idu zbog pritisaka, loših plaća i statusa

 

Broj Bošnjaka zaposlenih u policiji u Republici Srpskoj skoro se svakodnevno u posljednje tri-četiri godine smanjuje! Prema posljednjim informacijama, od ukupnog broja zaposlenih u policiji RS je samo 9,5 posto Bošnjaka i Hrvata, dok su ostatak Srbi.

Mali broj policajaca Bošnjaka u gradovima Podrinja, naprimjer, u kojima su se u ratu dogodili najstrašniji zločini, nerijetko stvara osjećaj nesigurnosti kod povratnika. Mnogi tvrde da je odnos srpskih policajaca u većini njihovih aktivnosti profesionalan i korektan, ali da još postoje i oni koji nepotrebno demonstriraju najgori vid sile i bezakonja prilikom intervencija u bošnjačkim naseljima.

Strah i strepnja

– U Policijskoj stanici u Srebrenici 2006. i 2007. godine radila su, otprilike, 23 Bošnjaka. U početku je odnos njihovih pretpostavljenih prema njima bio krajnje diskriminirajući, ali se oni nikada nisu smjeli žaliti. Najprije im nisu dali da zaduže oružje, bili su izlagani preziru i ponižavanju i kolega i građana srpske nacionalnosti. Poslije se to stanje promijenilo, ali su, onda, Bošnjaci počeli odlaziti. Znam da je jedan od njih istjeran, a ostali su otišli za boljim plaćama u Graničnu policiju, Sudsku policiju, SIPA-u i druge agencije – navodi Zulfo Salihović, odbornik u Skupštini općine Srebrenica.

Danas u Srebrenici, navodi Salihović, radi svega osam policajaca Bošnjaka. Kad god se čuje da je neki policajac napustio stanicu u Srebrenici, kaže, to kod naroda izaziva strepnju i strah od ostanka.

U Bratuncu, od nekadašnjih sedam policajaca Bošnjaka, trenutno rade samo četiri, među kojima je i jedan zamjenik komandira Policijske stanice.

Povratnici s kojima smo razgovarali, tvrde da bošnjački policajci ne mogu ništa učiniti, jer “o svemu odlučuju njihovi šefovi Srbi”. Kao negativan primjer ističu bratunačkog “izvjesnog policajca” Uzelca, zaduženog za oblast Konjević-Polja, koga smatraju krivcem za mnoge incidente koji su se dogodili u dvorištu kuće Fate Orlović. 

Zagorčati život

Najgora situacija je, saznajemo, u Zvorniku. Prije nekoliko godina, Policijska stanica u Zvorniku zapošljavala je čak 36 Bošnjaka, dok ih je danas svega devet.

– Bošnjački policajci u Zvorniku bili su u početku ponižavani na najgori mogući način i o tome su pisali svi mediji. Doduše, ne može se reći da većina srpskih policajaca u Zvorniku ne radi kako treba, ali još ima onih koji prilikom intervencije gledaju da vam na sve moguće načine zagorčaju život zato što se zovete drugim imenom – kaže za naš list povratnik u Zvornik, koji je, zbog straha od odmazde, govorio pod uvjetom da ostane anoniman.

Prema dostupnim informacijama, skoro su svi bošnjački policajci iz Podrinja koji su napustili Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, poslije našli posao u Graničnoj policiji, SIPA-i, Sudskoj policiji itd. Većina ih navodi da je napustila MUP zbog loših uvjeta u kojima su radili i odnosa prema njima. Slična situacija je i u drugim gradovima u Republici Srpskoj.

Prema nezvaničnim informacijama, u Doboju je broj policajaca sa 50 opao na samo desetak.

Loš znak za opstanak

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić kaže da mu je poznat “problem sa zapošljavanjem bošnjačkih policajaca u MUP-u RS”.

– To je odnos koji ne odgovara nijednom zakonu, nijednom sporazumu. Ovaj problem iznosio sam i pred poslanicima NSRS i razgovarao sam sa ministrom MUP-a RS Stanislavom Čađom. Ministar mi je kazao da Bošnjaci svojevoljno napuštaju MUPRS radi odlaska u druge agencije, u kojima imaju bolje plaće. To jeste tačno, ali je problem to što se na njihova mjesta ne primaju drugi policajci iz reda bošnjačkog naroda, koji hoće da rade za postojeću policijsku plaću – kaže Salkić.

Kako kaže, čim vidi da policajac napušta posao i odlazi, povratnik to smatra nekim lošim znakom za vlastiti opstanak.

Autor /avaz.ba /RNR

Komentari