Vijesti

Američki kongres o stanju u BiH

Mladi u BiH koji će vašu zemlju jednog dana voditi, moraju od vlasti zahtijevati sprovođenje reformi i njihovo polaganje računa za rad građanima, što je neophodno kako bi se osiguralo prosperitetno i  progresivno društvo u budućnosti, kaže Slaughter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Slaughter

 

 

– Već dugi niz godina sam dolazila i pratila događanja u Bosni i Hercegovini sa velikim interesom u procesima uspostavljanja snažne demokracije i moderne ekonomije, pod okvirom formiranim u dejtonskom mirovnom sporazumu, kaže Louise Slaughter, članica Helsinškog odbora Kongresa SAD-a.

– Integracija BiH u Evropsku uniju i NATO je usko povezana sa ovim ciljevima zbog čega moramo osigurati da je BiH na jasnom putu da postane članicom EU, objašnjava, te ističe:

“Ali, mi također znamo – da bi demokracija cvjetala i vlada odgovarala građanima za svoj rad, građani BiH moraju aktivno učestvovati u bitnim socijalnim i političkim debatama koje se trenutno vode. Još važnije, mladi u BiH koji će vašu zemlju jednog dana voditi, moraju od vlasti zahtijevati sprovođenje reformi i njihovo polaganje računa za rad građanima, što je neophodno kako bi se osiguralo prosperitetno i progresivno društvo u budućnosti.

– Apeliram na buduću generaciju u BiH da upotrijebi svoja politička prava i prozove političare svih stranaka da razriješe status quo, podstaknu suradnju, povećaju efikasnost i stvore bolje uvjete za strane poslovne ljude da investiraju u vašu zemlju za dobrobit svih građana BiH, rekla  je Louise Slaughter, članica Helsinškog odbora Kongresa SAD-a.

Helsinški odbor uskoro organizira hearing u Američkom kongresu, posvećen stanju u našoj zemlji. Ovaj proces organizacije započet je nakon nedavnih posjeta Živka Budimira, predsjednika Federacije BiH Washingtonu, potvrđeno je Oslobođenju u Kongresu SAD-a, u kome očekuju iscrpne informacije o zastojima reformi ali i sve učestalijim kršenjima demokratskih procedura.