Vijesti

Bosanska studentica najbolja na dublinskom Griffith College

Nadina Buturovic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadina Buturovic, 22 godisnja Sarajka nedavno je proglasena najuspjesnijom studenticom Bachelor of Arts in Business Studies, na poznatom Griffith College u Dublinu.
Najprije je bila zapazena u sarajevskoj Medjunarodnoj osnovnoj skoli pa je zavrsila i Medjunarodnu srednju skolu. Nakon zavrsene druge godine uspjesno se upisuje na International Baccalaureate, program u Drugoj gimnaziji pa nanovo postaje najbolja, u generaciji 2010 godine.
Mlada djevojka podvlaci kako joj je IB program sarajevske gimnazije bio visa za najpoznatije visokoskolske ustanove Starog kontinenta. Bila je pozvana u London ali je htjela pricekati punoljetnost pa se godinu kasnije odlucila za irsku prijesolnicu, zahvaljujuci okolnosti da sarajevski Ekonomski fakultet suradjuje sa dublinskim Griffit College.
Za godinu dana Nadina, koja savrseno govori engleski jezik je pored svakodnevnog ucenja uspjela posjetiti cijelu oblast i steci brojne prijatelje. Podvukla je da je gradivo na dva sveucilista-jednako pa da nema velikih razlika.
“Izdvojila bih da je u Sarajevu okruzenje drugacije jer su polaznici studenti iz BiH i okolnih drzava. U Dublinu je studij medjunarodan pa smo svi iz razlicitih zemalja cak i kontinenata. Raznoliki pristupi radu, nacini razmisljanja i komuniciranja sire poglede i cine da se obrati veca paznja na djelovanje i ucenje”.
Priznanje je mladu studeticu obradovalo i ucinilo poznatom, cak slavnom, sto je motivira nastaviti osobno usavrsavanje. Izjavila je kako se svim snagama bori protiv stereotipa o bh studentima, kao neodgovornim i pasivnim sto radije sjede u kaficima nego u fakultetskim amfiteatrima.
Nagradjena studentica nastavlja studij u Francuskoj, na Grenoble Graduate School of Business, koji je sedmi planetarni studij “pre experience” finansija.