Vijesti

Brave kids predstavljaju kulture u Unesco-u

Brave Kids
Ples, cirkuske vjestine i tetarski performansi su se magistralno izmjenjivali za vrijeme treceg nastupa umjetnickog programa “Brave Kids”, koji je ujedinio djecu i malodobnike sa cijele planete, dosle u parisko  Sjediste UN Agencije za obrazovanje, znanost i kulturu, poznatije pod nazivom Unesco. Ostvarili su originalan nastup u kojemu je svatko na sceni ozivio dio osobne kulture ali i drugih, koje je usvojio.
Tako su Parizani vidjeli male glumce poljskog tetra  ”Teatr Piesn Kozla” iz Wroclawa, koji su oformili Grzegorz Bral i Anna Zubrzycki. Zamisljen kao godisnja platforma susreta, program pomaze djeci ali i mladim izvodjacima, ponekad krhkim i mariginaliziranim, mogucnost ucenja novih kazalisnih tehnika i valorizaciju osobnog, kulturnog i umjetnickog potencijala.
Najprije uzvanici u Poljskoj, gdje su uz strucni nadzor profesionalnih umjetnika i pedagoga zajedno djelovali skoro mjesec dana, sudjelovali su u ateljeima  pod nazivom “Djeca uce djecu”, sto je i najvazniji princip dispozitiva teatra. Predstava je, najprije, odigrana, na nacionalnoj sceni, zatim medjunarodnoj, sto je rezultat kolektivnog rada, baziranog na razmjenama.
Posebnosti programa “Brave Kids” su predstavljane u sklopu obrazovnog programa za mlade, ucenja o miru, socijalnim akcijama sto se realiziraju i odredjuju zahvaljujuci sposobnim vaspitacima ali i svjedocenjem malih glumaca. Anna Zubrzycki, njezin kolega Bral, direktorica i direktor Teatra isto kao i dr Akon Tulku Rinpoche, osnivatelj “Rokpa International”, pa Tobias Biancone, izvrsni direktor  nacinalnog Instituta za teatar, su takodjer ucestvovali na seminaru.
Oba dogadjaja su pod pokroviteljstvom Unesco-a i poljskim Ministarstvom Kulture i nacionalnog naslijedja.
Vise od dogadjajim na elektronskoj adresi http/brave festival.pl