Vijesti

Čović, Ivanić, Izetbegović i popis !

Sa popriličnom uznemirenošću i skepsom danas je primljena vijest sa sastanka dvojice članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Banja Luci, domaćina Mladena Ivanića i gosta koji ga je pohodio na noge Dragana Čovića. Gost je izjavio, a za šta je i pozvan, da pristane napraviti pritisak na hrvatskog građanina BiH, inače direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića.

Piše : Muhamed Fazlagić (Kliker.info)

Pošto se zna da je Čovic “otac” svih čstitih Hrvata u BiH dobio je zadatak iz Moskve, a preko Banja Luke da napravi pritisak na Jukića da poništi popis. Za one koji pažljivije prate politički rad ove dvojice predstavnika iz redova dvije od tri etničke grupe u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ovo nikako ne predstavlja iznenađenje, dapače potvrđuje konstantu njihovog djelovanja na umanjivanju integriteta i suverineteta Bosne i Hercegovine.

Međutim, ovdje se radi o puno dubljoj pozadini, a to je apsolutnoj kontroli svih institucija BiH i težnji da se naša zemlja konačno stavi pod kontrolu Banja Luke, a samim tim i pod kontrolu njihovih nalogodavaca koji se nalaze daleko na istoku. Komentarisući to što je Narodna skupština RS-a jučer usvojenim zaključcima odbacila odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića od 18. maja ove godine o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe, Čović je rekao da je djelimično upoznat s raspravom o tom pitanju u parlamentu RS-a i da, kako je precizirao, razumije stavove RS-a.

“Moram iskreno kazati da smo imali politički dogovor svih stranaka na razini BiH da ćemo napraviti izmjene zakona, koji će omogućiti da se rok objave rezultata popisa pomjeri do kraja godine, decembra, kako ne bi opterećivao predizborni ciklus u BiH. To se, nažalost, nije ispoštovalo”, dodao je Čović.

Iz ovog dijela izjave, Čović jasno poručuje da se želi politizirati rezultat popisa, uz priznanje da postojeći rokovi, sasvim opravdano, ne uzimaju u obzir nikakve političke implikacije kada je objavljivanje rezultata istog u pitanju. Također, Čović je naveo je da nije korektno da mu se pripisuje da je znao za Jukićevu odluku.

Ko mu to pripisuje?

Ako mu se takvo nešto pripisuje, zašto Čović osjeća potrebu da se pravda, a posebno je pitanje kome se pravda?

Prije svega Čović ne bi smio imati nikakvog uticaja na gospodina Jukića, jer komisija mora raditi nezavisno, postujući pravila ponašanja i zakon.

Izgleda da je takav način poslovanja apsolutno stran vlastima iz manjeg BH entiteta, pa pozivajući se na pragmatičan, a krajnje neprincipijelan i opasan pakt Čovića i Dodika, a u posljednje vrijeme i Ivanića, očekuje se da on u stvari mora uticati na komisiju, a po inerciji i na gospodina Jukića posebno, jer je on Hrvat.

Sa svojim izjavama, Čović i dalje ulazi u živo blato, politizacije popisnih rezultata pa ističe: “Napravljena je greška, bez dileme. Izigrali smo dogovor. Sada treba vidjeti kako iz svega toga skupa izaći. Da sam znao za odluku, nisam znao… Ne treba se baviti ko je šta uradio, već da vidimo kako iz ovoga izaći, jer sada evidentno imamo ozbiljan problem. Ako je parlament RS-a zaključio da neće prihvatiti rezultate popisa, to treba biti ozbiljna analiza svih nas u BiH. Ne možete zatvoriti oči pred time, već sjesti i dogovorit će se”, kazao je Čović novinarima u Banjoj Luci nakon razgovora s članom Predsjedništva BiH iz RS-a Mladenom Ivanićem.

Iz ovoga je moguće zaključiti, da Čović implicira kompromisno rješenje, koje bi na neki način bilo politički prihvatljivo prvo za vlasti manjeg bh. entiteta, a konsekventno i za politički blok koji sam predvodi.

Ono što Čović uporno zaboravlja, zajedno sa svojim partnerima iz RS-a, je da se popis stanovništva nije radio da bi neko pravio i postizao kompromise, već da bi BiH ispunila uvjet za EU!

Potrebno je naglasiti da količina vlasti koju Čović i njegovi obnašaju je disproporcionalna broju glasova koji su dobili, ako uzmemo u obzir činjenicu da glasovi HDZ-a predstavljaju samo 3% od ukupnog proja registrovanih birača.

Kao što vidimo iz gore navedenog, kristalno je jasno kakve su namjere Čovića, Dodika, Ivanića i svih ostalih razbijača Bosne i Hercegovine.

Ono sto je nepoznato u ovom trenutku je kakva će biti reakcija trećeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Nadamo se da Izetbegović neće diskretitirati i s nulom pomnožiti aktuelnog državnog premijera dr. Denisa Zvizdića, koji je jasno rekao da se mora objaviti popis i poštovati zakon.

Bez obzira šta je dogovoreno u Banja Luci, evidentno je da je sve u rukama Izetbegovića. Nadajmo se da će biti uz svog premijera, a ne uz otvorene neprijatelje zemlje koji su se sastali u Banja Luci.