play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kolumna Ostalih Kolumunista

Crni scenarij

today5. Aprila 2012. 8

Background
share close

Raspad BiH smatra se jednom od opcija i zaboravlja da su desetine hiljada boraca svoje živote ugradile u opstanak BiH

Ako je vjerovati najnovijem izvještaju Fondacije “Fridrich Ebert”, BiH bi se mogla raspasti do 2025. godine. Simbolično, država bi se mogla raspasti najkasnije na tridesetu godišnjicu Dejtonskog sporazuma. Kao razlog za mogući raspad, a naslušali smo ih se u različitim varijantama posljednjih godina, navedeno je “neriješeno nacionalno pitanje”, zbog kojeg BiH zaostaje za susjedima, kojima je otvoren put ka EU.

Nastranu svi nemogući scenariji, ono što zabrinjava jeste činjenica da se priča o mirnom razlazu provlači i kroz analize zapadnih organizacija, a ne samo kroz istupe banjalučkih političara.

Mnogi smatraju da se sve češćim najavama, da li iz Republike Srpske, Srbije ili nekih međunarodnih nevladinih organizacije, da je raspad BiH moguć ili čak neminovan, postepeno na ovu opciju navikavaju i najvatreniji patrioti. Nekada su oni ustajali na sam spomen raspada, ne dozvoljavajući da njihova borba bude devalvirana i uzaludna.

Danas se raspad smatra samo “jednom od opcija” i zaboravlja da su desetine hiljada boraca ostavile svoje živote na frontu braneći jedinstvo i integritet zemlje. Cilj neprijatelja ove zemlje očito jeste dokazati da ona ne može funkcionirati te žele u to uvjeriti i svijet i same građane BiH. Blokiranjem napretka i sakaćenjem bh. ekonomije i države, aktuelne vlasti rade u prilog upravo takvom crnom scenariju.

avaz/rnr

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%