play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Denis Bećirović “Podnio sam Rezoluciju o Sutorini”

today29. Decembra 2014. 598

Background
share close

Zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, kao jedan od ovlaštenih predlagača,uputio je u parlamentarnu proceduru Rezoluciju o Sutorini.

Bećirović je novinarima pojasnio da je suština rezolucije da se ozbiljno otvori pitanje Sutorine, te da se ulože napori da bi se utvrdile sve pravne, historijske, geografske i ekonomske činjenice u vezi s tim pitanjem.

– Tako bi, nakon 70 godina, u ovoj parlamentanoj skupštini, bilo otvoreno to pitanje. Postoje brojne činjenice i argumenti koji govore da je to dio države BiH. Kao poslanici smo pozvani da čuvamo i branimo interese BiH pri tome želimo graditi i dobrosusjedske odnose sa svim drugim državama uključujući i Crnu Goru, ali ne na račun interesa BiH – kaže Bećirović.

Prijedlog Ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore koje znači da područje Sutorine ostane u Crnoj Gori usvojilo je Vijeće ministara BiH na sjednici početkom novembra.
Sutorina ima 286 kilometara morske obale i područje u dužini 5,3 do sedam kilometara koje bi Bosni i Hercegovini značilo drugi i strateški izlaz na more.

Bećirović smatra da će predložena Rezolucija imati većinu u Predstavničkom domu PSBiH i to većinu iz oba bh. entiteta.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%