play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Dodik se uživio u ulozi “svesrpskog spasioca”: Sjever Kosova treba odvojiti i pripojiti Srbiji

today30. Septembra 2011. 9

Background
share close

Nacionalno pitanje broj jedan za Srbiju mora da bude RS, smatra Dodik

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da bi “srpski odgovor” na situaciju na sjeveru Kosova morao da bude daleko energičniji i da Srbija treba da izađe sa zahtjevom da se sjever Kosova odvoji i pripoji Srbiji.

Dodik je sinoć u emisiji “Intervju”, emitovanoj u programu RTRS, rekao da bi Srbija tim zahtjevom trebalo da uslovi bilo kakvo dalje kretanje ka Evropskoj uniji i da bi u slučaju odvajanja sjevernog dijela, srpske enklave na ostatku Kosova trebalo zaštititi po međunarodnim standardima, kao i srpske manastire. Dodik je rekao da je za Srbiju to državotvorno pitanje broj jedan, jer je riječ o njenom teritorijalnom integritetu.

– Ali nacionalno pitanje broj jedan za Srbiju mora da bude RS, jer u njoj živi najveći broj Srba izvan Srbije, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da za interese Srba na Kosovu ne postoji razumijevanje Zapada koji “srpskoj državi nudi mrkvu koja se zove EU”, i da se, ukoliko ne bude razumijevanja Zapada za zahtjev Srbije, treba okrenuti drugim saveznicima u svijetu.

Osvrćući se na nedavne incidente na sjeveru Kosova, Dodik je rekao da je riječ o “bezočnoj akciji KFOR-a” koji je “zaposjeo granice”, što znači da je ta akcija organizovana i da se iskoristila situacija u kojoj Srbija ne može da se suprotstavi silom.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%