play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Dogovoren Dom naroda, ubrzo i način izbora članova Predsjedništva BiH

today3. Decembra 2013. 4

share close

< !DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

 

 

Dogovoren Dom naroda, ubrzo i način izbora članova Predsjedništva BiH

 Do ranih jutarnjih sati  pregovori u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Češke, nisu završeni. Više od 13 sati nije bilo dovoljno da se sinoć dogovor postigne, ali su pregovori zagazili duboko u utorak. 

Ž4 = Serije razgovora 
Čelni ljudi Saveza za bolju budućnost BiH, Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH, Socijaldemokratske partije BiH, HDZ-a 1990, Srpske demokratske stranke i Saveza nezavisnih socijaldemokrata razgovarali su s predstavnicima EU najprije na zajedničkom, a potom u odvojenim susretima. 
Uniju su predstavljali komesar za proširenje Štefan File (Stefan Fule), potpredsjednik vlade Slovačke i ministar vanjskih poslova te zemlje Miroslav Lajčak te specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen. 
Radni ručak sa bh. političarima jučer je održao i visoki američki diplomata Brajan Ji Hojt (Brian Jee Hoyt), u Stejt departmentu zadužen za jugoistočnu Evropu. Ova činjenica tumači se i kao izvjesni zaokret. Sjedinjene Države do sada su bile po strani i posredno podržavale aktivnosti EU na postizanju dogovora u slučaju „Sejdić – Finci”. Nakon sastanka s liderima stranaka iz BiH, Hojt je otputovao iz Praga. On će 4. i 5. decembra prisustvovati sjednici Vijeća za provedbu mira (PIC) u Sarajevu.
Ž4 = Dodikove kritike 
Serija zajedničkih, pa potom odvojenih sastanaka trajala je satima. No, negdje oko 21 sat skup je napistio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. 
– Suštinski gledano, ostaje da se izabere model za izbore u Federaciji. Očigledno je da dogovora nema i ovdje se nešto pokušava uraditi, meni to nije jasno, ja ne želim da učestvujem u gluhim i bezveznim sastancima kao što je danas ovaj – izjavio je on novinarima sinoć.
U izjavi Srni pojasnio je, kasnije, „da je evidentno da priprema sastanka nije bila nikakva i da je ovo bilo samo još jedno paradiranje i poziranje koje ne daje nikakve konkretne rezultate“.
Predsjednik SDS-a Mladen Bosić nije mu se, međutim, pridružio, već je ostao u zgradi MVP-a. 
Tokom maratonskih pregovora, koplja su se najviše lomila u vezi s načinom izbora delegata u Dom naroda državnog parlamenta. 
Ž8 = S. N. – A. Du. 
Ž6 = Opet o Balkanu
U dnevniku aktivnosti komesara Filea navedeno je da on danas ima planirana dva sastanka. Oba su povezana s Balkanom. Prvi je susret Prijatelja Evrope – Balkanski samit. A drugi se odnosi na planirani sastanak s predsjednikom Demokratske stranke Draganom Đilasom. 

 

Nakon više od 16 sati pregovora završen je sastanak lidera u Pragu, a u 04.30 je održana pres-konferencija na kojoj se prvi obratio komesar EU za proširenje Štefan File koji je objavio pozitivan napredak u razgovoru sa liderima.

– Drago mi je što su se lideri složili o sastavima i modelu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta BIH – rekao je File, prenosi TV1.

On je dodao da je postignut i napredak u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH te da je sada potrebno da lideri nastave sa naporima u iznalaženju riješenja za posljednji element izbora članova Predsjedništva BiH.

– Ukoliko dođe do dogovora mogu reći da smo se dogovorili i o mjestu za naredni sastanak  – rekao je File.

Član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović stava je da će se za par dana postići rješenje i da će se krenuti put Brisela na potpisivanje konačnog sporazuma.

 – Dodatni mehanizam, da neće biti nametanja volje, je načelno dogovoren i stvari su sada u cijelosti približene – rekao je Izetbegović.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da je napravljeno nekoliko velikih koraka i da je BiH sve bliže ispunjenju važne obaveze prema Evropskoj uniji.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izrazio je zadovoljstvo usaglašavanjem oko modela izbora za delegate Doma naroda.

Na pres- konferenciji nisu se pojavili Dragan Čović, Martin Raguž i Mladen Bosić, kao ni Milorad Dodik koji je ranije napustio sastanak, javila je TV1 u vanrednim vijestima.

 

Pogledajte izjave lidera koji su ostali na pres- konferenciji.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%