Vijesti

Eksplozija u Rudniku mrkog uglja u Banovićima: Pet povrijeđenih, ljekari se bore za život jednog rud

rudari

Tri rudara su teže povrijeđena i nalaze se u bolnici

 

Pet rudara Rudnika mrkog uglja “Banovići” povrijeđeno je u rudarskoj nesreći koja

 se dogodila noćas 15 minuta poslije ponoći  u jami “Omazići”. Do nesreće je došlo nakon aktiviranja zaostalog ekplozivnog punjenja od prethodnog miniranja na radilištu.

Od pet rudara povrijeđenih u rudarkoj nesreći u oknu Omazići, Rudnika mrkog uglja Banovići, jedan je u jako teškom stanju i ljekari se bore za njegov život, potvrđeno je “Dnevnom Avazu” u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Saznajemo da se radi Senahidu Kahvedžiću (40) pomoćnom radniku u jami.

Pored njega teže su povrijeđeni Emir Gutić (33) i Admir Husić (31).

“Rudar S. K. se nalazi u jedinici intenzivne njege i priključen je na aparat za disanje. On ima višestruke povrede, očiju, glave, praktično cijelog tijela. Njegovo stanje je jako teško”, rekla je glasnogovornica UKC-a Tuzla Amra Odobašić.

Još dva banovićka rudara nalaze se na liječenju. Admir Husić se nalazi na odjelu hirurgije, dok je Emir Gutić smješten na očno odjeljenje.

Lakše su povrijeđeni Nihad Smajlović i Muhidin Hasić i oni su nakon ukazane pomoći na UKC-u Tuzla pušteni kući.

“Dnevni avaz” saznaje da je izvlačenje povrijeđenih rudara trajalo više od pola sata, a komorati su nadljudskim naporima uspjeli povrijeđene kolege prebaciti do trake, a nakon toga i izvan jame, gdje su čekale ekipe hitne pomoći.

Federalni rudarski inpektor Nuraga Duranović rekao je da su radnici tokom redovnih aktivnosti u rudniku bušilicom zahvatili staro neeksplodirano eksplozivno punjenje koje je tom prilikom eksplodiralo i tako povrijedlio rudare.

”Tri rudara su teže povrijeđena i nalaze se u bolnici, dok su dva rudara lakše povrijeđena i nakon medicinske pomoći  pušteni su kući”, precizirao je Duranović.

SRNA / RNR