play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kategorije Vijesti

Evropski put i suverenitet BiH ugrožavaju organi entiteta RS, a ne visoki predstavnik

today29. Marta 2024. 4

Background
share close

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović poručio je povodom najnovijih antidejtonskih i antiustavnih poruka i radnji čelnika bh. entiteta RS  da skandalozne poruke predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o “mirnom razlazu” i o “nepostojanju budućnosti Bosne i Hercegovine” treba shvatiti kao prijetnju miru i nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

– Dodik bi trebao znati da teza o ‘mirnom razlazu’ predstavlja opasnu iluziju. Bosna i Hercegovina ima sigurnu budućnost. Da budućnost Bosne i Hercegovine zavisi od Dodika i njemu sličnih političara naša država ne bi imala ni sadašnjost, ni budućnost – navodi se u saopćenju Denisa Bećirovića. 

Kaže da je  Christian Schmidt  legalni visoki predstavnik čije su nadležnosti i pravni status potvrđeni međunarodnim i nacionalnim pravom, te da Dejtonski mirovni sporazum nije ‘švedski stol’ s kojeg čelnici bh. entiteta RS mogu uzimati šta žele. To je međunarodni sporazum koji se mora integralno i dosljedno provoditi.

Bećirović najoštrije osuđuje neprimjerene napade predsjednika bh. entiteta RS na Sjedinjene Američke Države, Saveznu Republiku Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, te smatra da su navedene države, kao i brojne druge širom Evrope i svijeta,  dokazani prijatelji multietničke Bosne i Hercegovine i svih njenih građana i naroda. Ambasadori ovih država su, kako dodaje,  istinski prijatelji Bosne i Hercegovine i ogromna većina građana naše države istinski cijeni njihov angažman.

– Nažalost, čelnici bh. entiteta RS nastavljaju opasnim antidejtonskim radnjama ugrožavati mir, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Antidejtonsku i antiustavnu politiku razbijanja Bosne i Hercegovine predsjednik bh. entiteta RS više ne krije i otvoreno je zagovara. Stoga, jednom za sva vremena, čelnici bh. entiteta RS trebaju prestati obmanjivati domaću i međunarodnu javnost da visoki predstavnik krši suverenitet Bosne i Hercegovine. To je najobičnija neistina. Istina je da visoki predstavnik štiti mir, sigurnost i suverenitet Bosne i Hercegovine, a organi bh. entiteta RS direktno ugrožavaju mir i suverenitet Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju. 

Kada je riječ o evropskom putu Bosne i Hercegovine, Bećirović smatra da treba razobličiti jednu veliku iluziju i podvalu.

– Evropski put Bosne i Hercegovine ugrožava neodgovorna separatistička politika organa vlasti bh. entiteta RS i taj put je nespojiv s antiustavnom i antievropskom politikom organa vlasti bh. entiteta RS, a ne s jasno utvrđenim međunarodnim mandatom i dužnostima visokog predstavnika – kaže Bećirović

Kako dodaje, nakon posjeta Milorada Dodika Bjelorusiji i Rusiji i njegovih poruka da je “Putin najveći humanista”, samo neinformirani ili zlonamjerni ne shvataju šta je njegov stvarni cilj. Suštinski cilj ove destruktivne politike nije samo ukidanje institucije visokog predstavnika, već i slabljenje uticaja EU i Zapada u Bosni i Hercegovini.

Predsjedvajući Predsjedništva BiH u saopćenju podsjeća da je suverenitet države Bosne i Hercegovine jasno  definiran Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH te da on  neupitno pripada samo državi Bosni i Hercegovini.

– Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu. Jasno je propisano u članu 1.1. i 1.3. Ustava BiH da su entiteti pravno uspostavljeni kao dio unutrašnje strukture nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, koja je nastavila svoje postojanje prema međunarodnom pravu kao država sa izmijenjenom unutrašnjom strukturom. O tome, između ostalog, govori i preambula Ustava BiH u kojoj se precizno navodi: “Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom.” Dakle, samo država Bosna i Hercegovina ima suverenitet, a ne njeni entiteti -istaknuo je Bećirović. 

Bećirović također smatra da su skandalozne i neosnovane poruke zvaničnika iz bh. entiteta RS koje govore o radikalizmu i ekstremizmu.

– Političari koji javno veličaju pravosnažno presuđene ratne zločince za genocid i zločine protiv čovječnosti nemaju pravo da govore o radikalizmu. Umjesto zamjene teza, oni trebaju početi poštivati presude sudova Ujedinjenih nacija  navodi se u saopćenju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. 

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%