Vijesti

Gadafijeva udovica trazi posmrtne ostatke sina i muza

Sofia Farkash une crétienne de Herzégovine

< !DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

Mostarka Sofija Farkas /Sofia Farkash/, druga supruga i udovica Moamera Gadafija, poznata kao Safia je nedavno, preko web magazina “The Voice of Russia” pozvala EU i Nato da joj pomognu pronaci tijela  trojice sinova i posmrtne ostatke ubijenog supruga. 
Pukovnik i sin Mutasin su uhvaceni krajem listopada 2011 godine u gradu Syrteu, odakle i potice obitelj Gadafi. Njihova tijela su bila izlozena u Mistrati, 2014 km istocno od Tripolija. Sahranjeni su na skrovito mjesto.
“Trazim od Savjeta bezbjednosti UN-a i Europske zajednice  da otkriju mjesto ukopavanja mojih najblizih isto kao i njihovih pratitelja, takodjer ubijenih. Neophodno je predati tijela obiteljima da ih sahrane kako zele”- izjavila je 61 godisnja udovica sto je sa kcerkom Ajsom i sinovima Hanibalom i Mohamedom te nekolicinom unuka, izbjegla u Alzir pa Oman. Nastoji dobiti dozvolu i obitelj preseliti u Makarsku, gdje bi kupila kucu. Ujedno je pozvala organizacije za ljudska prava, obiljezavajuci drugu godisnjicu suprugovog izceznuca, pomoci da stupi u kontakt sa sinom Seifom, koji je od prosinca 2011 zatvoren u libijskom gradu Zentenu. Saadi, jos jedan naslijednik je pobjegao u Nigeriju a Seif -al-Arab i Khamis su mrtvi.Prvi je raznesen prilikom   UN  bombardovanja, u travnju a drugi poginuo na bojnom polju, kolovoza 2011 godine.
Sofija se zblizila sa Gadafijem 1971 godine, kada je pukovnik studirao vojne znanosti  u Mostaru