Share

Godišnjica smrti Mirze Delibašića

< !DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

mirza delibasic  4 3Delibašić je rođen u  Tuzli 9. januara 1954. godine. Blistavu sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu.

Član košarkaškog kluba Sloboda iz Tuzle postao je 1968. i u ovom klubu ostao je do 1972. godine, kad postaje član sarajevske Bosne, kada je odigrao i prvu utakmicu protiv Jugoplastike iz Splita. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao oko 14.000 koševa.

Bio je prvak Jugoslavije i Evrope i osvojio Kup Jugoslavije. U dresu reprezentacije Jugoslavije bio je prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik. S Bosnom je 5. aprila 1979. godine u Grenoblu osvojio naslov prvaka Evrope.

Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja. Godine 1980. izabran je za najboljeg košarkaša u Jugoslaviji, četiri puta biran je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a  2000. je proglašen najboljim sportistom svih vremena u našoj zemlji.

Vjeran Sarajevu ostao je i u toku agresije na BiH, zahvaljujući se pozivu rukovodstva slavnog Reala da opkoljenu bosanskohercegovačku prijestolnicu zamijeni “madridskim rajem”.

Sportska dvorana u sarajevskoj Skenderiji danas nosi naziv “Dvorana Mirza Delibašić”.

Komentari