Vijesti

Gospodine Ivaniću, vi ste član Predsjedništva BiH, budite ozbiljni!

Posljednja izjava člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da prijedlog premijera Srbije Aleksandra Vučića pokazuje “svu političku superiornost Srba kao naroda i anarhično razmišljanje političara drugih naroda” je bacanje prašine u oči javnosti i pokušaj relativiziranja onoga što su počinili ideolozi iz Beograda, a srpski političari slijepo slijedili, saopćeno je iz Stranke za BiH.

– Upravo je Ivanićeva izjava zamjena teza i političari iz reda srpskog naroda se ponašaju arhaično i ne razumiju da su okolnosti promjenjene na prostoru nekadašnje zajedničke države. Pitanje se treba postaviti obrnuto, zašto politika srpskih lidera i dalje drži u zabludi vlastiti narod i pokušava umanjiti počinjenu odgovornost tokom svih ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Ovdje vrijedi spomenuti nekoliko činjenica. Rat u Hrvatskoj npr. nisu vodili Bošnjaci i Albanci sa Hrvatima, nego Srbi. Zatim agresiju na Bosnu i Hercegovinu je vodila ponovo srpska politika. Rat na Kosovu nije bio između Hrvata i Bošnjaka s jedne strane i Albanaca s druge, nego između Srba i Albanaca. Zajednički imenitelj svih ratova na prostoru bivše Jugoslavije bila je beogradska politika, zbog toga Vučić ima potrebu da napravi relativizaciju i izjednači sviju, iako je ta politika rezultirala genocidom u Bosni i Hercegovini. To je jasno čak i maloj djeci, a Vučić se obraća političarima van granica Srbije kao da su djeca.

S druge strane, trebalo bi da je Ivanić političar malo većeg kalibra, ali je prihvatio providnu Vučićevu igru pa misli da je dovoljno promjeniti nastupe u javnosti i na jeftin način napraviti istorijski zaokret. Potrebno je minimalno znanje iz diplomatije kako bi se na pravi način pročitali svi Vučićevi istupi.

Na ovim prostorima treba doći do suštinskog zaokreta i stvari će početi dolaziti na svoje. Srbija je učesnik svih ratova na prostoru bivše Jugoslavije i logično je da od nje i krene proces pomirenja, ali iskrenog, ne retoričkog, stoji u saopćenju koje potpisuje Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH.