Vijesti

Hladni tuševi za Milorada Dodika

Novi predsjednik SAD Donald Trump od jučer je i službeno ušao u Bijelu kuću, a i pored silnih najava iz Banja Luke, predsjednik RS Milorad Dodik kompletnu je svečanost pratio putem malih ekrana.

Ne tako davno javnost u Bosni i Hercegovini bila je praktično zatrpana saopćenjima iz Palate republike u Banja Luci u kojima se navodilo kako je Dodik pozvan na Trumpovu inauguraciju, bal, svečanu ceremoniju, polaganje zakletve… Malo je nedostajalo da Dodik uputi saopćenje kako ga je Trump pozvao i na roštilj.

Nakon serije PR objava iz Banja Luke vezano za Trumpovu inauguraciju, uslijedio je hladan tuš. Odnosno, više njih.

Prvo se ispostavilo da predsjednik manjeg bh. entiteta nije dobio nikakav službeni poziv, već se uglavnom radilo o svečanostima na kojima su se ulaznice prodavale, a potom je Amerika uvela sankcije Dodiku, stavivši “tačku na i” oko famoznog poziva od Donalda Trumpa.

Hladni tuševi nastavili su “prati” Dodika i nakon uvođenja sankcija.

Predsjednik manjeg bh. entiteta pokušao je priču odvesti u smjeru “odlazeće američke administracije”, pokušavši nagovijestiti da bi nova, Trumpova administracija sankcije mogla ukinuti.

Nažalost po Dodika, prvo je iz Washingtona stigla informacija kako je Trump u svojoj administraciji odlučio, između ostalih, zadržati i Thomasa Shannona, zamjenika državnog sekretara za političke odnose, koji je ujedno bio među najzaslužnijima za uvođenje sankcija Dodiku.

Da Trump neće mijenjati politiku prema BiH, a pogotovo ne prema Dodiku

– Ambasadorica Cormack je karijerni diplomata. Ona nije politički postavljena na ovoj diplomatskoj funkciji. Stoga od nje nije zatražena ostavka, navodi se u izjavi kojom se potvrđuje kako Trump u BiH neće mijenjati ambasadora.

Dodik je prije nekoliko dana ambasadoricu Cormack označio kao “nepoželjnu osobu u BiH”, te ju je okarakterisao kao “neprijatelja Srba”, vjerovatno se nadajući da su joj dani u BiH odbrojani, s obzirom na dolazak nove administracije u Bijelu kuću.

Očito se grdno prevario.

Dodik je u nemogućnosti da u Washington ode sam, tamo poslao svoju suprugu (!?) i premijerku RS Željku Cvijanović, koje su iz SAD javnosti u BiH slale fotografije sa inauguracije. Dodikovi mediji, Srna i RTRS, pokušale su ovo prikazati kao neku vrstu službenog posjeta, ali se predsjednik RS ponovo obrukao.

U doba tehnologije i interneta, nije bilo teško otkriti kako su gospođa Dodik i Cvijanović svoje pozivnice za svečanosti u SAD kupile na internetu (novcem poreskih obveznika), a, nažalost po Dodika i njegove medije, nisu se uspjele ni približiti nekom od Trumpovih, pa su iz Washingtona uspjele poslati svoje selfie.

Dodik je očekivao bolja vremena za sebe dolaskom Trumpa u Bijelu kuću, ali je očito dobro pogriješio u procjeni.