Naslovna Tekstovi, Vijesti

Hristo Hristov dvojnik Zlatana Ibrahimovica

Intelektualni “blizanac” neumornog Ibre
 hristo_hristov
Bugarski novinar i knjizevnik od 49 godina Hristo Hristov je konformna kopija svedskog nogometnog prvaka Zlatana Ibrahimovica, porijeklom iz Bijeljine i Bosanske Gradiske. Hristov poznat po dugotrajnim i posebnim istrazivanjima o djelovanju bugarskih tajnih sluzbi svakog cetvrtka predstavlja na TV7 rado gledanu emisiju o literaturi i filozofiji, te predstavlja svoje istrazivacke, veoma precizne i obradjene ankete, koje zanimaju i privlace veliki broj gledatelja.
Od nedavno istinski “hit” na internetu, pisac ne komentira svoju zacudjujucu slicnost sa poznatim nogometasem Manchester Uniteda, cini se ne previse preokupiranim osobnom slavom, u oblasti iz koje potice, niti je ubijedjen da je jedinstven, sto nije slucaj sa cuvenim Zlatanom. Nogomet ga previse ne zanima posto se dugo vremena posvetio svojem zadnjem djelu, objavljenom na engleskom jeziku “The Double Life of Agent Piccadilly” posvecenom Georgiju Makovu. Knjizevnik je i autor jako popularne “Biografije Todora Zivkova“, prevedene na nekoliko jezika.
Ostvaren je i dokumentarni film posvecen djelatnostima knjizevnika-novinara, koji je prije tri godine dobio mnostvo prijetecih pisama o starih komunista sto danas zive na sve cetiri strane svijeta.
Pisceva slicnost sa popularnim i dobro pracenim  nogometasem, moze podici prodaju njegovih mnogobrojnih ostvarenja : kronika, biografija ili historijskih prikaza.
Dzana Mujadzic