play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Izraelska vojska priznala da je greškom ubila devet članova jedne porodice

today19. Novembra 2012. 3

share close

U izraelskom zračnom napadu u ponedjeljak na medijski centar u gradu Gazi ubijen je jedan od najistaknutijih vođa vojnog ogranka Islamskog džihada, saopćila je ta pobunjenička grupa.

Hamasova televizija El-Aksa nalazi se na posljednjem spratu zgrade na koju je izvršen napad. Islamski džihad poslao je SMS poruku novinarima u kojoj je saopćeno da je ubijen Ramiz Harb, jedna od vodećih ličnosti u brigadama El-Kuds.

Ovo je drugi napad na istu zgradu u posljednja dva dana. Napad od nedjelje u centru Gaze dio je šestodnevne ofanzive čiji je cilj zaustavljanje raketnih napada na Izrael, javio je AP.

Priznanje izraelske vojske

Devet članova jedne porodice, uključujući četvoro djece od dvije do sedam godina, ubijeno je u nedjelju nakon što je izraelska vojska, kako se danas ispostavilo, izabrala pogrešnu kuću u gradu Gazi za raketni udar.

Glasnogovornik izraelske armije Yoav Mordechai kazao je da je vojska namjeravala da gađa kuću Jahije Rabie, koji predvodi jedinice Hamasa za ispaljivanje raketa na Izrael. Međutim, umjesto njegove kuće, pogođena je susjedna, dom Muhameda Dalua, za koga su mediji naveli da je ili policajac Hamasa ili lokalni piljar.

Izraelski list “Haaretz” tvrdi, pozivajući se na vojne izvore, da se radilo o tehničkoj greški. Izraelska armija je, međutim, navela samo da je udar nanio civilne žrtve. Dalu je preživio, jer nije bio u kući, ali su stradali članovi porodice, uključujući pet žena. Njihova tijela su odnesena u lokalnu mrtvačnicu, a policija Hamasa jedva je mogla kontrolirati ljutite prijatelje i ožalošćene rođake koji su pokušavali da dođu do njih.

Vojno krilo Hamasa zaprijetilo je da “masakr porodice Dalu neće proći nekažnjeno”. Jedan od Daluovih rođaka kazao je da on nije bio povezan ni s kakvom organizacijom. “Oni su bili normalna porodica. Ovo je normalna ulica. Kažu da su djeca gledala televiziju kada je bomba udarila”, rekao je rođak.

U udaru su poginula i dva susjeda, obojica muškarci. Nejasno je da li su oni bili u kući Jehije Rabije. “Pogrešna kuća” gađana je u okviru proširenja izraelske operacije “Stup odbrane”, s ciljem da se ubijaju lideri Hamasa.

 

Napadi na gusto naseljenu Gazu

Posmatrači prilika ocijenili su to kao rizičan potez u gusto naseljenom pojasu Gaze, gdje živi 1,6 miliona ljudi, a više od polovine su djeca. Nagli rast civilnih žrtva na toj palestinskoj teritoriji pojačava pritisak da se uspostavi primirje u sukobu koji traje već šest dana.

Najmanje 26 osoba  poginulo je u ponedjeljak u pojasu Gaze, dok izraelske zračne snage nastavljaju s napadima za koje kažu da imaju za cilj prekid raketnih napada na Izrael.

U sukobima koji su počeli u srijedu poginulo je 95 Palestinaca i tri Izraelca, a posljednja žrtva je zapovjednik pobunjeničke grupa Islamski džihad.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%