play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti Chicago

Komemoracija 20 godina od genocida u Srebrenici: “Vidjelo se da Bosna ima mnogo prijatelja”

today1. Augusta 2015. 5

Background
share close
Ilinois holokaust muzej i obrazovni centar i Bosansko- americki institut za istrazivanje genocida i edukaciju ( BAGI) organizovali su  Komemoraciju i  panel diskusiju povodom 20 godina od genocida u Srebrenici  koja je  odrzana  u Ilinois Holokaust muzeju u Cikagu , 19 jula 2015 goine, od 1:30 do 3:30 poslije podne.
Ovaj dogadjaj je bio veoma posjecen, 400 posjetioca, a u velikom broju su dosli  mladi ljudi sa  roditeljima,. Necu nikad zaboraviti kad mi je 20-to godisnja Lejla iz Micigena, koja nije mogla da se registruje na linku jer su vec bila popunjena mjesta, poslala email i  zamolila me da joj pomognem da udje u Muzej, da ce da vozi pet sati I vise, jer  zeli da sazna sta se dogodilo u Bosni I Hercegovini od ocevidaca genocida, koji su ucesnici ovog panela upravo pod tim nazivom “ Svjedoci genocida”. Kad sam joj obecala da cu je uvesti, opet je upitala,” A moze li I moj brat?”
Mnogi su posjetioci napisali svoje pozitivne utiske na fb gdje je izmedju ostalog oglasavan ovaj dogadjaj.. Medju njima sam posebno zapamtila utiske Mensure Lelic koja je napisala  “Bilo je odlicno organizovano. Vidjelo se da Bosna ima mnogo prijatelja.”
Dr. Hazim Falzic, imam Islamskog kulturnog centra u Northbrooku , citiranjem Kurana, odao je  postu zrtvama genocida u Srebrenici.
Govorili su predstavnici Nacionalnog holikaust muzeja iz Vasingtona,  Iliois Holokaust muzeja I Bosansko americkog instituta za genocid i edukaciju .
Moderator panel diskusije je  bio David J. Scheffer, Mayer Brown/Robert A. Helman Professor of Law Director, Center for International Human Rights, koi je ambasador at large,u vrijeme predsjednika Klintona  osnivac Internacionalnog tribunala  za bivsu Jugoslaviju. Dr. Scheffer je pored ostalog istakao da je genocid u Bosni najdokumentovaniji medjunarodni zlocin protiv covjecnosti i medjunarodnog prava  sto svakako mnogo znaci posebno za nove generacije koje mogu saznati u detalje sta se desilo ne samo u Srebrenici nego i  tokom 1992-1995 godine .
U panel diskusiji ucestvovao je poznati  novinar David S. Rodhe,  prvi stranac- svjedok strahota genocida u Srebrenici, koji je neposredno poslije pada Srebrence izvještavao o masovnim grobnicama, zbog čega su ga uhapsili bosanski Srbi. Rhodhe je za svoja izvještavanja dobio 1996. godine Pulicerovu nagradu.  David Rohde se kriticki osvrnuo na ulogu politicara, UN, novinara, NATO…koji su svi mogli a nisu sprijecili genocid u Srebrenici. Na pitanje iz publike da se objasni sta se u stvari desilo u Bosni i zasto je izvrsen genocide na Bosanskim Muslimanima ( Bosnjacima), kratko i jasno je objasnio da je sve poteklo iz Srbije, od predsjednika Milosevica i stvaranja “Velike Srbije” na racun Bosne I Hercegovina i bez Bosnjaka.
Ajkuna Atic,  bosnjacka heriona, je bila medicinska sestra u ratnoj bolnici u Srebrenici. Odlucnim a emotivnim glasom predocila je posjetiocima agoniju Srebrenickog genocida, kada je pokusavala da spasi I ponudi medicinsku pomoc sa par injekcija I sakom ljekova, nevinim zrtvama- starosti od jednog dana do duboke starosti.  O bespomocnoj ulozi UN I njihove nesposobnosti i sebe da stite a kamoli druge od agresora I srpskih zlocinaca , govorila je Ajkuna, osvrnuvsi se i na najnoviji neusupjeh UN da usvoije Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. “ Nama ne trebaju vise rezolucije, mi znamo da se dogodio genocide, a I medjunarodni sud je dokazao, nama treba da se ulaze u ekonomiju, obrazovanje u Bosni I Hercegovini, da se gradi bolja buducnost za nove generacije. “
Elvir Ahmetović, takodje ucesnik panela, koji je kao djete bio izbjeglica u regionu Srebrenice ,  bio je svjestan da s u mnogi njegovi vrsnjaci ubijeni u ratu, sto je bilo tesko razumjeti I prezivjeti.
Kameron Hudson, se takodje kriticki osvrnuo na ulogu medjunarodne zajednice i njenih aktera u sprecavanju genocida, istaknuvsi d a se to gorko iskustvo ne smije zaboraviti, iskustvo na kojem se mora uciti da bi se preventivno djelovalo, sto je i uloga Centra za prevenciju Nacionalnog Holokaust Memorijalnog Muzeja, ciji je on predsjednik.
Mesud Kulauzovic, predsjednik Bosansko americkog kulturnog centra, je ucesnicima programa dao na poklon knjigu “100 godina Bosnjaka u Americi”, a Sanja Seferovic Drnovsek je u ime BAGI-ja poklonila ljiljane I bukete cvjeca.
Posjetioci su takodje  imati priliku da posjete izlozbu umjetnickih  fotografija poznatog bosanskog umjetnika Tarika Samaraha  o genocidu u Srebrenici koja je  izlozena u Muzeju jos od 26 marta 2015 a trajace do 9 januara 2016,   zahvaljujuci partnerstvu Muzeja i BAGI-ja.
Ko-sponzori ova dva dogadjaja su Bosansko americka kulturna asocijacija, Udruzenje Kozarcana, BH Klub, Mirsad Čauseviċ Dr. David Pettigrew, i Selena Seferoviċ & Drago Batar.
Nasi gradjani u dijaspori, kao i Amerikanci, koji su se odazvati u  velikom broju,  su svojim prisustvom I postavljenim pitanjima,  pokazati svoju zaiteresovanost za sirenje istine o   agresije na Bosni I Hercegovinu I genocidu nad Bosnjacima 1992-1995.
 .Posebno smo zahvalni Muzeju Holokausta u Ilinoisu za parnterstvo sa BAGI-jem u Obiiljezavanju 20 godisnjice od genocida u Srebrenici, koji su izrazili odusevljenost sa izuzetnim uspjehom ovog dogadjaja, sa zeljom za dalju saradnju!
Zahvaljujem se radiju I televiziji “Nasa rijec,BATV “  sto su obavjestavali svoje slusaoce I gledaoca I pozivali ih da  dodju na ovaj vazan dogadjaj.
Sanja Seferovic Drnovsek

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%