play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

KONGRES BOŠNJAKA SVIJETA O PRESUDI RADOVANU KARADŽIĆU KAO ČELNIKU UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA

today26. Marta 2016. 1

Background
share close

Kongres Bošnjaka Svijeta prihvata presudu Radovanu Karadžiću kao presudu čelniku Udruženog Zločinačkog Poduhvata koji je u Bosni i Hercegovini planirao, organizovao i izvršio najveće zločine u povijesti čovječanstva poput: genocida, zločina protiv čovječanstva i kršenja zakona i običaja ratovanja. Po samoj definciji ove presude Radovan Karadžić je ratni zločinac na vrhu piramide organa i pojedinaca koji su po njegovom naređenju izvršili najgnusnije zločine širom Bosne i Hercegovine.

Kongres Bošnjaka Svijeta smatra da je međunarodno pravo donijelo djelimičnu, ali ne i kompletnu presudu koja bi zadovoljila do kraja pravdu. Ostaje mogućnost da se u žalbenom postupku prilože novi dokazi o masovnim grobnicama oko Prijedora i drugih gradova koji bi sudu omogućili dovoljno dodatnih elemenata da se ratni zločinac Radovan Karadžić osudi i za genocid na svim prostorima Bosne i Hercegovine gdje su izvršeni zločini, a koji po definiciji međunarodnog prava potpadaju pod genocid.

Smatramo da je ovom presudom završen samo prvi dio suđenja čelniku Udruženog Zločinačkog Poduhvata, ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Drugi dio će biti zadovoljen kada se politički neutrališe proizvod Udruženog Zločinačkog Poduhvata na čijem čelu je bio ratni zločinac Radovan Karadžić, a zove  se entitet “Republika Srpska”.

Treći dio zadovoljenja pravde će biti kada se završi proces pronalaženja svih ubijenih i nestalih žrtava ovog Udruženog Zločinačkog Poduhvata. Četvrti dio zadovoljenja pravde će biti kada se na nivou države Bosne i Hercegovine donese zakon koji će zabraniti političku ili bilo koju društvenu rehabilitaciju ratnog zločinca Radovana Karadžića i svih pojedinaca i grupa koji su osuđeni za ratne zločine učinjene u Bosni i Hercegovini.

I na kraju, peti dio zadovoljenja pravde se odnosi na materijalnu reparaciju svim žrtvama ovog Udruženog Zločinačkog Poduhvata u Bosni i Hercegovini  na čijem čelu je bio ratni zločinac Radovan Karadžić.

Također, u historiji medjunarodnog pravosuđa za zločine protiv čovječanstva,  Radovan Karadžić kao politički i vojni lider Bosanskih Srba  je optužen po najviše tačaka optužnica za ratni zločin ikada, te time postaje jedan od najvećih zločinaca u historiji čovječanstva.

Kongres Bošnjaka Svijeta smatra da ratni zločinac Radovan Karadžić ne može biti heroj ili uzor bilo kome. On je sramota za ljudski rod i njegovo veličanje u srpskom narodu produžuje agoniju istog i govori da srpski narod još nije spreman da se pridruži civilizovanom dijelu svijeta koji svoje vrijednosti traži u istinskoj demokratiji, zakonu, pravdi i poštivanju drugog i drugačijeg.

Kongres Bošnjaka Svijeta

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%