play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kategorije Vijesti

Kriteriji za donošenje korona-mjera u FBiH: Kako će funkcionirati škole

today26. Augusta 2021. 14

Background
share close

Vlada Federacije BiH usvojila je na današnjoj sjednici nove kriterije za prilagođavanje javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu pandemije koronavirusa.

Pored činjenice da je vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva, uvođenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ, usvojen je i dokument “Javnozdravstveni kriteriji za prilagođavanje javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19”, koji je sastavni dio zaključaka.

Koje Javnozdravstvene kriterije je usvojila Vlada FBiH?

Prije svega, ovim dokumentom je odlučeno kako se definira pet kategorija nivoa prijenosa virusa u zajednici.

Nivo prenosa 0 definira se kao situacija u kojoj nije zabilježen prijenos virusa u prethodnih 28 dana te se u tom slučaju ne donose restriktivne mjere.

Nivo 1 obuhvata situaciju u kojoj postoje osnovne mjere za sprečavanje prijenosa virusa te se epidemija kontrolira s ograničenim i prolaznim lokalnim ograničenjima.

Drugi nivo prijenosa označava situaciju s niskom rizikom od prijenosa u zajednici izvan utvrđenih klastera s tim što se pojašnjava da za kontrolu prijenosa mogu biti uvedene dodatne mjere koje ograničavaju ekonomske i društvene aktivnosti.

Nivo 3 podrazumijeva prijenos u zajednici s ograničenim dodatnim kapacitetom za reagiranje i rizikom da zdravstvene službe budu preplavljene. U ovom slučaju se navodi kako će biti potrebno poduzeti veću kombinaciju mjera kako bi se ograničio prijenos virusa.

Posljednji nivo, nivo 4, odgovara nekontroliranoj epidemiji s ograničenim ili nikakvim dodatnim kapacitetom odgovora zdravstvenog sistema što zahtijeva opsežne mjere kako bi se izbjeglo preopterećenje sistema.

Koje se mjere primjenjuju na različitim nivoima?

Osim što je definirano pet nivoa prijenosa virusa u zajednici, ovim dokumentom definirane su i mjere za svaki od navedenih nivoa.

Razina 0, prije svega se odnosi na jačanje pripravnosti i reakcija na hitne slučajeve kao i osiguravanje odgovarajuće zalihe lijekova i medicinske opreme te dovoljnog broja osoblja u slučaju rasta broja zaraženih.

Također, navodi se kako se na ovoj razini mora provesti snažan nadzor za brzo otkrivanje sumnjivih slučajeva i eventualnih klastera te se osigurati mjere poput izolacije.

Ukoliko se utvrdi da trenutna situacija odgovara Nivou 1, naglasak treba biti na individualnim mjerama i primjeni mjera poput higijene ruku, ostanka kod kuće, nošenja maski po potrebi te izbjegavanja zatvorenih prostora.

“Za javna okupljanja procjenu rizika provodi organizator događaja koji može tražiti pomoć zavoda za javno zdravstvo. Ako se radi o javnom okupljanju koje donosi zaradu, onda je osnovano da organizator plati i usluge procjene rizika”, navodi se.

Kada je riječ o svakodnevnom radu obrazovnih ustanova, na Nivou 1 one mogu ostati otvorene uz poštovanje osnovnih mjera.

Ako procjena pokaže da situacija odgovara Nivou 2, u ovom dijelu se primjenjuju mjere za ograničavanje okupljanja. Obrazovne ustanove ostaju otvorene uz uspostavljene mjere prevencije i kontrole infekcije. Druge institucije također ostaju otvorene uz poštovanje mjera, ali i podsticanje rada na daljinu ukoliko je to moguće organizovati.

Nivo 3 podrazumijeva i jačanje svih mjera kako bi se izbjegla stroga ograničenja kretanja. Svi pojedinci bi trebali smanjiti svoje socijalne kontakte, a za neke aktivnosti bi se trebala razmotriti i zatvaranja. Ukoliko se procijeni da situacija odgovara Nivou 3, dokument nalaže da se istovremeno omogući osnovnim uslugama i školama da ostanu otvorene.

Pored toga nalaže se razmatranje mjera kao što su rad na daljinu, ograničavanje univerzitetske nastave i prelazak na online model. Vrtići, osnovne i srednje škole trebale bi ostati otvorene uz odgovarajuće sigurnosne mjere. Kontinuitet obrazovanja za djecu zbog njihove cjelokupne dobrobiti mora biti u prvom planu.

Ukoliko se prema incidenci procijeni da situacija nalaže proglašenje Nivoa 4 prijenosa virusa, u ovom slučaju dokument nalaže kako će možda biti potrebno uspostaviti ograničenje kretanja i stroge mjere kako bi se smanjio broj ličnih susreta.

“Takve mjere trebale bi biti geografski ograničene tamo gdje je to potrebno, te vremenski ograničene i usmjerena ka što kraćem razumnom roku”, navodi se.

Osim toga, Nivo 4 donosi i razmatranje mjera koje predviđaju nastavak rada radnika u esencijalnim poslovima uz maksimalne mjere sigurnosti. Također, predviđa se zatvaranje neesencijalnih poslova ili rad na daljinu.

U ovom slučaju, također se razmatra mogućnost ostavljanja škola otvorenim, ali i otkazivanje i odgoda svih javnih okupljanja.

“Razmotriti sve mogućnosti ostavljanja škola otvorenim, ali tako da se ograniči lični kontakt. To uključuje strategije kombinirane nastave ili ograničavanje broja učenika. Također, treba razmotriti zatvaranje obrazovnih ustanova, uz korištenje drugih alternativa nastave kao što je online nastava”, navodi se u dokumentu koji je na današnjoj sjednici usvojila Vlada FBiH.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%