Vijesti

Lobanja koju je Hajra Ćatić donijela iz šume pripada sinu njene komšinice!

juli2011 z 1190 nura catic 871696797

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice i majka koja devetnaest godina traga za kostima svog sina Nihada Nine Ćatića, srebreničkog pjesnika i ratnog izvještača iz tog grada, jučer  je kazala da je identifikovana lobanja koju je ona prije dvije godine iz Bratunca donijela u Tuzlu.
Govoreći o ovom nevjerovatnom slučaju, Ćatićeva  je otkrila da se najvjerovatnije radi o lobanji Edina Hajdarevića, koji je sin njene komšinice Mine.

Ubijen s ocem

Hajra je na lokalitetu Javornik kod Bratunca tragala za skeletnim ostacima svog sina. Na tom lokalitetu pronašla je lobanju koju je odlučila ponijeti u prostorije Udruženja u Tuzli.

– Sad je ta lobanja identifikovana. To je sin moje komšinice. Znam koliko je ženi drago što je lobanja njegog sina pronađena. Dijete je imalo 16-17 godina. Mislim da se zove Edin Hajdarević. On je sa ocem zajedno poginuo. Otac je nađen davno, a on nije. Znam po priči da ga je otac ranjenog držao na krilu. Tu lobanju sam ja prije više od dvije godine donijela i niko nije dolazio da je preuzme, ispričala nam je Ćatićeva, dodajući da joj je upravo Mina nedavno ispričala da se najvjerovatnije radi o lobanji njenog sina.

Nakon što je donijela lobanju, navela je ona, mnogi su je napadali zbog tog poteza. Iako je telefonom zvala brojne nadležne, niko se nije oglašavao niti bilo šta poduzimao u ovom slučaju.

– Tek kada sam imenovana u Savjetodavni odbor Instituta za nestale i na prvom sastanku ih obavijestila o tome, tada su reagovali. Nisam ni stigla u Tuzlu, a 3-4 puta su me zvali i pitali kada ću biti u Udruženju da dođu i preuzmu lobanju, kazala nam je Hajra.

Hajra je i jučer, zajedno sa desetinama drugih Podrinjki, baš kao što to radi svakog 11. u mjesecu, mirnom šetnjom u Tuzli pozvala nadležne da ubrzaju ekshumacije, identifikacije i procesuiranje zločinaca.

Porodicama je najteže

– Pogledajte, 2013. godina je prošla i nijedna masovna grobnica nije otvorena. Vidite da su i vremenski uslovi u 2014. dobri i mogli su cijelu zimu da rade, da ekshumiraju, a ni to nisu uradili. Mislim da se politika u sve to umiješala i da svima odgovara da sve ovo duže traje. Porodicama je najteže, kazala nam je Ćatićeva.

S obzirom na to da majke stalno govore da grobnice postoje, te da se jedna od njih nalazi u Zelenom jadru, pitali smo Hajru ko koči ekshumacije.

 Svi govore da je na Tužilaštvu. Tužilaštvo kao nema para, nisu dobili sredstva. Sve tako neko na nekoga prebacuje lopticu. Ali, sve se lomi preko leđa porodica, odgovorila nam je Hajra.

Majkama su se jučer pridružili članovi Saveza logoraša BiH, ali i učenici tuzlanske Medrese i Turističko-ugostiteljske škole.