play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kategorije Vijesti

Međunarodna zajednica osuđuje pozive na podjelu BiH, poziva vlasti da nastave reforme na putu ka EU

today24. Maja 2024. 4

Background
share close

Nakon što je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena Rezolucija o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, predstavnici vlasti Republike Srpske najavili su da će u narednih 30. dana biti predložen “sporazum o mirnom razgraničenju”. Iz međunarodne zajednice oštro su osudili svaki poziv na podjelu Bosne i Hercegovine, te su pozvali domaće lidere da napore usmjere ka pomirenju i reformama nužnim za evropski put zemlje.

Delegacija EU u BiH: Poziv liderima da napore usmjere na reforme ka evropskom putu

Iz Delegacije EU u BiH su poručili da se pomirenje može graditi isključivo na istini, miru i pravdi, te empatiji i poštivanju svih civilnih žrtava, te da je sama Evropska unija utemeljena je na ovim principima nakon Drugog svjetskog rata.

“Pozivamo lidere u BiH da u potpunosti usmjere svoje napore na stvaranje ambijenta pogodnog za pomirenje i reforme nužne za ostvarivanje napretka na evropskom putu. Građani širom BiH žele svjetliju budućnost i zainteresovani su da njihovi lideri iznađu konstruktivne načine za suočavanje s naslijeđem prošlosti.

Ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na ‘mirno razduživanje’ BiH. To ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima. EU je između ostalog i kroz EUFOR nedvosmisleno posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i međunarodnom subjektivitetu BiH, kao i sigurnom i bezbjednom okruženju”, istakli su.

Iz Delegacije EU su dodali da je zeleno svjetlo Evropskog savjeta za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH uslijedilo nakon reformi koje su rezultat doprinosa svih aktera koalicije na državnom nivou.

“Reforme su zajednički uspjeh koalicionih stranaka i svih građana BiH. Od najveće je važnosti da domaći lideri prate jedini realni put: rad na daljim reformama i napretku na evropskom putu, kao što je najsigurnija garancija buduće stabilnosti i prosperiteta za BiH”, naglasili su.

Britanska ambasada:  RS ne može postojati van države BiH, postoji samo kao entitet u BiH

Britanska ambasada u BiH saopštila je da skore prijetnje Vlade Republike Srpske da provede “mirno razdruživanje” od Bosne i Hercegovine, ne samo da su opasne, nego su i zasnovane na netačnim pretpostavkama.

“Nije tačno da je Republika Srpska ugrožena, pod prijetnjom ili nepoželjna. Republika Srpska je legitimni i integralni dio BiH”, navedeno je u izjavi iz britanske ambasade.

Dodaje se da nije tačno da se Republika Srpska može odcijepiti od BiH, niti da može postojati van države.

“Republika Srpska postoji samo kao entitet u sklopu BiH. Njeno postojanje je rezultat, i garantovano je u sklopu, Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nije tačno da aktivnosti Dodika na bilo koji način štite Republiku Srpsku niti građane koji tamo žive.  Predsjednik Republike Srpske dobro poznaje pravne činjenice. Pokušaj kontrole bilo kog stanovništva putem straha i podjela je pogrešan”, navode iz Ambasade Velike Britanije u BiH, te dodaju:

“Nije tačno da politika u BiH treba da bude ovakva. Postoje ljudi koji žele da budu lideri putem saradnje i dijaloga. Mi ohrabrujemo sve lidere da se odupru ovim lažnim narativima i da preusmjere fokus na zajedničko djelovanje sa ciljem bolje budućnosti za sve”.

Ambasada SAD: Poziv opasan i neodgovoran

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini ocijenila je danas neodgovornom i antidejtonskim djelovanjem izjavu predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da je Vlada RS donijela zvaničnu odluku da predloži “razdruživanje” RS od Bosne i Hercegovine.

“Drugim riječima, to znači secesiju RS; to je opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD. Sjedinjene Američke Države branit će ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku”, upozorila je u svojoj reakciji Američka ambasada.

Iz Ambasade su naglasili da su “Dodik i Vlada RS pokušali objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS kako bi krenula za njima ovim opasnim putem”.

“Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS. BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine”, ističu iz Ambasade SAD-a.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%