Vijesti

Meron pred UN-om: Kraj suđenja Karadžiću do konca 2.014 godine

Meron pred UN-om: Kraj suđenja Karadžiću do konca 2.014 godine

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron obavijestio je Vijeće sigurnosti UN da se očekuje da suđenje Radovanu Karadžiću bude okončano do 31. decembra 2014. godine.

Meron je istakao da se predviđa da će suđenja Goranu Hadžiću i Ratku Mladiću biti okončana do 31. decembra 2015. godine, odnosno 31. jula 2016. godine, saopšteno je večeras iz Haškog tribunala.

Meron je u izvještaju o strategiji okončanja rada Tribunala istakao niz predmeta koji će biti okončani ranije nego što je prvobitno planirano.

To uključuje presudu po žalbi bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, čije se izricanje očekuje početkom 2013. godine, kao i presudu po žalbi u predmetu “Popović i drugi”, za koju se predviđa da će biti izrečena do jula 2014. godine, nekoliko mjeseci prije prvobitnih predviđanja.

Meron je, u dvojnom svojstvu predsjednika Tribunala i Mehanizma za međunarodne krivične sudove podnio izvještaj o napretku učinjenom u odnosu na strategiju okončanja rada Haškog tribunala i predstavio detalje o pokretanju rada tog mehanizma.

On je objasnio da su predmeti u kojima najava žalbe bude podnesena nakon 1. jula 2013. godine biti rješavani pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove .

“Ovo bi uključivalo eventualne žalbe u postupcima protiv Vojislava Šešelja, Radovana Karadžića, Gorana Hadžića i Ratka Mladića”, istakao je Meron.

Meron je ukazao na probleme zbog odlaska iskusnog osoblja, što može usporiti pisanje presuda.