play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

MINISTAR SIGURNOSTI BiH RADONČIĆ NAJAVIO TUŽBU PROTIV IFIMES-a

today5. Augusta 2013. 7

Background
share close

< !DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

 – Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić najavio je podnošenje tužbe za navodnu klevetu protiv Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija.

 

Razlozi za najavu tužbe su analize i istraživanja („BiH: Hapšenja u funkciji tektonskih promjena na političkoj sceni“ od 30.7.2013 link: http://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/bih-hapsenja-u-funkciji-tektonskih-promjena-na-politickoj-sceni-2013-07-30/), koja objavljuje IFIMES i u kojima se između ostaloga analizira djelovanje ministra Radončića i njegove veze sa kriminalnim strukturama u Bosni i Hercegovini i regionu. Pored toga predmet naših analiza i istraživanja su njegove veze sa Iranom, a odnose se i na finansiranje njegovog medijskog projekta „Avaz“.

 

Vjerovatno bi građane Bosne i Hercegovine više interesiralo da im Radončić pojasni svoje iranske veze. A najbolje bi bilo, da o iranskim ali i vezama sa pojedincima iz kriminalnog miljea progovori američkim agencijama.

 

Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju odgovor od Radončića sa kim i gdje je se sastao i od koje je vodeće svjetske obavještajne službe zatražio podršku da bude izabran za ministra sigurnosti BiH, a za uzvrat im je ponudio uvid i stavio na raspolaganje cjelokupni sigurnosni sistem svoje države. I to je jedinstven slučaj u svijetu, da netko tko bi trebao da štiti sigurnost svoje zemlje nudi ga jednoj stranoj obavještajnoj službi.

 

Koliko je senzibilan ministar Radončić ilustrira i visina njegovog tužbenog zahtjeva, koji iznosi 100.000 EUR. I još jedan paradoks, namjerava nas tužiti na Općinskom sudu u Sarajevu, ignorirajući činjenicu da smo mi pravna osoba slovenskog prava, a ne bosanskohercegovačkog i da u eventualnom sporu taj Sud je za nas nenadležan. Na institutu nas raduje njegova tužba, jer će to biti prilika da prezentiramo nove dokaze i činjenice u „slučaju Radončić“.

 

Iskreno se nadamo, da će ministar Radončić prikupiti dovoljno medicinske dokumentacije, kojom će pokušati dokazati da je zbog naših analiza i istraživanja jako pogođen i na osnovu čega će se moći utvrditi, da se radi o jednoj osjetljivoj, labilnoj, nestabilnoj osobi, koja je čak medicinski nesposobna za obavljanje funkcije ministra sigurnosti BiH.

 

O kakvom opskurnom liku se radi pokazuje i njegova najava, da će se obratiti slovenskim državnim i sigurnosnim organima u vezi djelovanja IFIMES-a. To još jednom povrđuje, da je Radončić recidiv mračne prošlosti i vrlo ograničenih demokratskih kapaciteta. Radončića glavna provjera čeka na narednim izborima na kojima odlučuju građani Bosne i Hercegovine, a ne njegovo hvalisanje sa izvršenim tzv. provjerama i nekakvim po „jaranskoj“ osnovi dobivenim sigurnosnim certifikatima.

 

Obavještavamo javnost u Bosni i Hercegovini i regiji, da ćemo ojačati svoju prisutnost u BiH i regiji i da ćemo i dalje istraživati „slučaj Radončić“ i pojedince poput njega za koje smatramo, da nisu primjereni za obavljanje javnih funkcija, a kamoli funkcije ministra sigurnosti.

 

Pozivamo vodeće inostrane sigurnosne agencije i resorna ministarstva drugih država, da se distanciraju od ministra Radončića, jer će se prije ili kasnije uvjeriti  o kakvoj je osobi riječ.

 

Ljubljana, 01. avgust/kolovoz 2013      Međunarodni institut za bliskoistočne i   

                                                                      balkanske studije (IFIMES) – Ljubljana                                                              

                                                                      Direktor:                                                                    

                                                                      Bakhtyar Aljaf

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%