Share

Najviša penzija vojnika 410, a generala 1.425 KM

Najviša penzija vojnika 410, a generala 1.425 KM

Nakon što je u četvrtak povučen s dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, Prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata će na današnjem sastanku u Vladi FBiH biti ponovo predmet rasprave.

Posljednji rok
197 miliona maraka finansijski okvir za ovu vrstu primanja

Naš list ekskluzivno objavljuje nezvanični izračun penzija za pojedine vojne činove, predviđen po koeficijentima iz prijedloga zakona, oko čega će se najviše lomiti koplja. Kako je predviđeno ovim zakonskim rješenjem, minimalna penzija vojnika iznosit će 310, a maksimalna 410 KM. Minimalna penzija za čin narednika 377 KM, a maksimalna 538 KM.

Za čin majora predviđena je minimalna penzija od 578 KM, a maksimalna od 828 KM. Brigadiri i generalmajori imaju minimalne penzije od 696 odnosno 928 KM, a maksimalne od 994 odnosno od 1.325 KM. Najviše penzije imali bi generalpukovnici, i to penzije do 1.425 KM. Minimalna penzija dobitnika najviših ratnih priznanja iznosila bi 725, a maksimalna 1.035 KM.

Tabela prikazuje iznose oenzija vojnih penzionera po novom zakonskom rješenju

Istovremeno, kako saznajemo, federalni premijer Nermin Nikšić, resorni ministar Zukan Helez te ministar finansija Ante Krajina će, po ovom pitanju danas razgovarati s predstavnicima svih boračkih udruženja, zatim vojnih osiguranika i ostalih kategorija kojih se ovaj zakon dotiče da bi našli najbolje rješenje prije nego što on 12. aprila ponovo bude na sjednici Parlamenta FBiH.

Sastanku će prisustvovati i predstavnici parlamentarnih stranaka u Federalnom parlamentu, a pozvana je i delegacija MMF-a u BiH.

Inače, 12. april može se smatrati posljednjim rokom za Federaciju da spasi kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), tako da bi on mogao biti odobren na sjednici Izvršnog odbora ove finansijske institucije koja se očekuje krajem mjeseca.

 

Danas sastanak

Međutim, današnja rasprava o ovom reformskom zakonu, koji je uvjet MMF-a za kredit BiH, mogla bi biti dosta burna s obzirom na činjenicu da je na njega samo u Parlamentu uloženo više od 100 amandmana, dok je, prema nezvaničnim informacijama, od udruženja stiglo više od 1.000 primjedbi.

Prema okviru koji je u razgovorima s Vladom definirao MMF, za novi zakon o povoljnijem penzionisanju predviđena je budžetska stavka od 197 miliona KM. Zbog ovakvog okvira će, kako tvrde u Vladi, biti dosta teško povećavati koeficijente za penzije za pojedine činove, a da se ne smanjuju drugi.

Ukidanje uredbi

Ogroman broj amandmana uložen je na zakonske odredbe koje definiraju koeficijente penzija za određene činove. Traži se čak da vojni osiguranici uopće ne budu uvršteni u zakon, nego da iz federalnog budžeta, kao i do sada, dobivaju penzije po uredbama po kojima su ranije uvedeni u ovo pravo.

Zanimljivo je da su iz HDZ-a i SDA uputili najviše ovakvih amandmana, dakle iz stranaka koje su ranije uredbama masovno uvodili ove ljude u prava. No, prema svemu sudeći, ovo će biti teško izvodivo budući da je novi sveobuhvatni zakon o povoljnijem penzionisanju, po zahtjevu MMF-a, upravo napravljen da bi pravednije riješio ovu vrstu budžetskih korisnika.

Komentari