Vijesti

Narušeni odnosi između predsjednika Meksika i Donalda Trumpa

Predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto otkazao je sastanak s novim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji se trebao održati sljedeće sedmice. Do ovog poteza došlo je samo dan nakon što je Trump potpisao izvršnu naredbu za izgradnju zida duž granice sa Meksikom.

Situacija se zakomplicirala upravo zbog Trumpovih objava na Twitteru. Naime, Pena Nieto prvobitno nije htio otkazati posjetu, uprkos najavama da će doći do izgradnje, ali se predomislio nakon što je Trump objavio da bi Meksiko trebao platiti sve troškove.

Američki predsjednik je meksičkom kolegi poručio da bi trebao otkazati posjetu Washingtonu ako Meksiko odbije platiti izgradnju zida uz granicu dvije zemlje. Podsjetio je da trgovinski deficit SAD-a s Meksikom iznosi 60 milijardi dolara, prenosi Reuters.

– Ako Meksiko nije spreman platiti za zid, onda bi bilo bolje da se otkaže predstojeći sastanak – objavio je Trump na svom profilu na Twitteru.

Meksički predsjednik je nakon toga na svom Twitter nalogu potvrdio da je zvanični Washington obaviješten da sastanka u utorak neće biti.

– Jutros smo obavijestili Bijelu kuću kako neću prisustvovati na predviđenom sastanku s predsjednikom SAD-a u utorak – napisao je Pena.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer izjavio je kako će pokušati zakazati drugi sastanak u skoroj budućnosti te da će linije komunikacije između dvije države ostati otvorene.

Odnosi dvije zemlje su drastično narušeni nakon što je Trump preuzeo dužnost. Pena je zbog svega pod ogromnim pritiskom javnosti u Meksiku, što i ne čudi, kada se uzme u obzir da je Trump predložio nekoliko zakona kojim se Meksikanci direktno protive. Osim izgradnje zida, naređeni su i pregovori o Sporazumu o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi, ali i povećana deportacija ilegalnih imigranata.