Share

Nestalo podrške i para: Italijanski imperator Silvio Berlusconi konačno odlazi!

Silvio BerlusconiSilvio Berlusconi

Italijanski premijer Silvio Berluskoni (Berlusconi) potvrdio je večeras da će podnijeti ostavku poslije usvajanja izmijenjenog prijedloga budžeta u parlamentu.

“Poslije usvajanja ovog finansijskog zakona, sa amanadmanima o svemu što je Evropa tražila od nas – podnijeću ostavku, kako bih omogućio šefu države da počne konsultacije”, rekao je Berluskoni gostojući u programu svoje televizije Kanal 5.

Berluskonijeva odluka uslijedila je poslije glasanja o budžetu u parlamentu, koje je pokazalo da Vlada više nema podršku apsolutne većine, prenosi BBC.

Tokom prethodnih dana, pozive da premijer podnese ostavku uputili su i opozicija i Berluskonijevi politički saveznici.

Kamate na dalje zaduživanje Italije dostigle su rekordno visok nivo i dovele u pitanje sposobnost Italije da otplaćuje svoje dugove.

Italijanski deficit je relativno nizak, ali investitori strahuju da bi Italija zbog kombinacije niske stope privrednog rasta i duga od 1,9 triliona evra mogla da postane sljedeće članica evrozone koja neće izržati dužničku krizu.

Indeks berze u Milanu u međuvremenu je porastao za 2,5 odsto poslije Bosijevog saopštenja i netačne informacije da je Berluskoni već podnio ostavku.

Komentari